CZEKOLADOWY PLEŚNIAK Z OWOCAMI LATA

Uwielbiam kruche ciasto i już Wam nieraz o tym mówiłam.

Szczególnie jak połączone jest z budyniową albo bezową pianką i owocami.

Dziś właśnie taki przepis dla Was mam!

Pyszne, kruche ciasto czekoladowe zapieczone ze słodką bezową pianą i letnimi owocami, takimi jak borówki, porzeczki i agrest komponuje się fenomenalnie!

Kwaskowate owoce wspaniale przełamują słodki smak bezowej pianki!

Zróbcie!

Bo mimo, że nie wygląda – to smakuje genialnie!

Polecam!

SKŁADNIKI :

( BLACHA 20 – 26 )

CIASTO :

* mąka – 2 szklanki

* kakao – 2 duże łyżki

* cukier – 3/4 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* masło – 200 g

* żółtko – 4 szt

*śmietana 18% – 1 łyżka

* owoce np. borówki, porzeczki, agrest– 400 g

BEZA :

* zimne białko – 4 szt

* cukier puder – 3/4 szkl

* wanilia – 1 laska

* skrobia ziemniaczana – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Nagrzewamy piekarnik do 180C.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem.

Dodajemy zimne , pokrojone masło, siekamy.

Dodajemy żółtka oraz śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto.

Dzielimy na 2 części – jedną wkładamy do lodówki , drugą wyklejamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Mocno schłodzone białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę.

Pod koniec dodajemy ziarenka wanilii i skrobię / mąkę ziemniaczaną.

Owocami porywamy ciasto i zalewamy pianą z białek.

Na wierzch kruszymy ( urywamy palcami ) schłodzone w lodówce ciasto.

Pieczemy ok. 40 – 45 minut.

Studzimy!

Gotowe!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress