Uwielbiam kruche ciasto i już Wam nieraz o tym mówiłam.
Szczególnie jak połączone jest z budyniową albo bezową pianką i owocami.
Dziś właśnie taki przepis dla Was mam!
Pyszne, kruche ciasto czekoladowe zapieczone ze słodką bezową pianą i letnimi owocami, takimi jak borówki, porzeczki i agrest komponuje się fenomenalnie!
Kwaskowate owoce wspaniale przełamują słodki smak bezowej pianki!
Zróbcie!
Bo mimo, że nie wygląda – to smakuje genialnie!
Polecam!
SKŁADNIKI :
( BLACHA 20 – 26 )
CIASTO :
* mąka – 2 szklanki
* kakao – 2 duże łyżki
* cukier – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* masło – 200 g
* żółtko – 4 szt
*śmietana 18% – 1 łyżka
* owoce np. borówki, porzeczki, agrest– 400 g
BEZA :
* zimne białko – 4 szt
* cukier puder – 3/4 szkl
* wanilia – 1 laska
* skrobia ziemniaczana – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Nagrzewamy piekarnik do 180C.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem.
Dodajemy zimne , pokrojone masło, siekamy.
Dodajemy żółtka oraz śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy na 2 części – jedną wkładamy do lodówki , drugą wyklejamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Mocno schłodzone białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę.
Pod koniec dodajemy ziarenka wanilii i skrobię / mąkę ziemniaczaną.
Owocami porywamy ciasto i zalewamy pianą z białek.
Na wierzch kruszymy ( urywamy palcami ) schłodzone w lodówce ciasto.
Pieczemy ok. 40 – 45 minut.
Studzimy!
Gotowe!
No Comments