Oponki , donaty, pączki, donuty, chrust, faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem.
Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni.
Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji.
Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką , a z ciasta , z dodatkiem serka homogenizowanego , które po upieczeniu sprawia , że Donaty są niesamowicie kruche i delikatne.
Są obłędne!
Koniecznie spróbujcie!
Uzależnicie się!
SKŁADNIKI :
* mąka pszenna – 200 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
** cukier – 50 g
* serek homogenizowany – 1 czubata łyżka
** olej – 4 łyżki
* mleko – 4 łyżki
* tłuszcz do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Dodajemy mleko , serek homogenizowany i olej.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.
Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm.
Za pomocą szklanki wycinamy koła , a za pomocą kieliszka lub zakrętki dziurkę w środku.
Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Zajadamy!
Smacznego!
No Comments