Że kocham ciasto drożdżowe to Wy już dobrze wiecie.
Drożdżówki z owocami, drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe z truskawkami albo śliwkami drożdżówki z rabarbarem, a także słone i wytrawne wypieki drożdżowe rozkochały mnie w sobie miłością bezgraniczną.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne drożdżówki wypełnione po brzegi domową masą makową.
Taka domowa masa makowa idealnie nadaje się do drożdżówek, a także np. zwijanych makowców.
Te drożdżówki są fantastyczne!
Gwarantuję Wam, że totalnie się w nich zakochacie!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE:
( ok. 15 szt )
* maka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 30 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 250 ml
* cukier – 100 g
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
DOMOWA MASA MAKOWA:
* mielony mak – 400 g
* cukier – 100 g
* miód prawdziwy – 140 g
* orzechy włoskie
* suszone morele + suszone śliwki
* kandyzowana skórka pomarańczowa
* cukier waniliowy – 2 łyżki
* mleko – 300 ml
* cynamon – 1 łyżka
* whisky ( zamiennie na inny alkohol ) – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MASA MAKOWA:
Wszystkie bakalie drobno siekamy.
Dodajemy miód, cukier i cukier waniliowy oraz cynamon.
Zalewamy mlekiem i alkoholem, podgrzewamy do połączenia.
Dodajemy zmielony mak, gotujemy na wolnym ogniu aż mak napęcznieje.
Chłodzimy.
CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.
Całość smarujemy schłodzoną masą makową ( jeśli będzie nam mało wygodnie, to możemy podzielić ciasto na 2 części i rozwałkować na 2 prostokąty).
Zakładamy jeden bok do środka i drugi bo do środka tworząc taką jakby płaską roladę ( dokładnie sklejamy miejsce łączenia ).
Kroimy w plastry o szerokości ok. 6-7 cm.
Każdą drożdżówkę zgniatamy w środku czymś wąskim, np. końcówką widelca – boki mają się delikatnie wywinąć do góry.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.
Smacznego!
2 komentarze
Lu
3 stycznia 2019 at 10:33Czyli mielimy surowy suchy mak? A po ugotowaniu juz tego nie robimy? Zawsze robilam odwrotnie mielac ugotowana juz mase makową.
Ostra na Słodko
3 stycznia 2019 at 10:39Najlepiej to polecam kupić już mak mielony ( nie masę makową ) – cena podobna a polowa mniej roboty :)
Tak jak to napisałam w przepisie :)
A jeśli mak jest zwykły to ma trzepa wyplukać, zalać wrzątkiem, odstawic do napęcznienia.
Następnie po ok. 2 godzinach zalać wodą lub mlekiem i gotować ok. 40 minut.
Odcedzić, dokładnie wystudzić, zmielić.
I potem już wg. instrukcji z przepisu :)