Sezon na morele w pełni!
Uwielbiam miłością bezgraniczną zarówno morele, jak i brzoskwinie czy nektarynki – to chyba jedne z moich ulubionych owoców!
Z wielką przyjemnością jem je nie tylko na przekąskę w szalonym dniu, ale też dodaję do swoich wypieków!
Na blogu wypieków z morelami i brzoskwiniami znajdziecie już kilka!
Nie znajdziecie jeszcze natomiast ciasta, które dziś dla Was przygotowałam!
Dziś mam dla Was przepis na ciasto z morelami i bezą.
Delikatne, półkruche ciasto przykryte słodkimi morelami i bezą jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki!
Robi się je błyskawicznie!
Absolutnie nie trzeba osobno piec bezy ani też wcześniej podpiekać spodu – świetny pomysł dla niespodziewanych gości!
Spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 24 x 28 )
CIASTO:
* mąka pszenna – 2 szkl
* żółtko – 5 szt
* masło – 200 g
* cukier – 3 łyżki
* proszek do pieczenia – łyżka
NADZIENIE:
* morele – ok. 15 szt
BEZOWA PIANKA:
* białko – 5 szt
* cukier – 1 szkl
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto.
Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.
Układamy pokrojone w plasterki morele.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier – ubijamy bezę.
Wykładamy na rabarbar, zapiekamy ok. 50 minut w 170C ( gdyby beza za szybko się rumieniła – przykrywamy ).
I gotowe!
Smacznego!
No Comments