CIASTO PÓŁKRUCHE Z MORELAMI I BEZĄ – bardzo szybkie!

Sezon na morele w pełni!

Uwielbiam miłością bezgraniczną zarówno morele, jak i brzoskwinie czy nektarynki – to chyba jedne z moich ulubionych owoców!

Z wielką przyjemnością jem je nie tylko na przekąskę w szalonym dniu, ale też dodaję do swoich wypieków!

Na blogu wypieków z morelami i brzoskwiniami znajdziecie już kilka!

Nie znajdziecie jeszcze natomiast ciasta, które dziś dla Was przygotowałam!

Dziś mam dla Was przepis na ciasto z morelami i bezą.

Delikatne, półkruche ciasto przykryte słodkimi morelami i bezą jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki!

Robi się je błyskawicznie!

Absolutnie nie trzeba osobno piec bezy ani też wcześniej podpiekać spodu – świetny pomysł dla niespodziewanych gości!

Spróbujcie!

Polecam!

SKŁADNIKI:

( 24 x 28 )

CIASTO:

* mąka pszenna – 2 szkl

* żółtko – 5 szt

* masło – 200 g

* cukier – 3 łyżki

* proszek do pieczenia –  łyżka

NADZIENIE:

* morele – ok. 15 szt

BEZOWA PIANKA:

* białko – 5 szt

* cukier – 1 szkl

* sól – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto.

Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.

Układamy pokrojone w plasterki morele.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier – ubijamy bezę.

Wykładamy na rabarbar, zapiekamy ok. 50 minut w 170C ( gdyby beza za szybko się rumieniła – przykrywamy ).

I gotowe!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress