Nie ma co ukrywać, że to właśnie wszystkie drożdżowo-glutenowe wypieki kocham bezgraniczną miłością!
Klasyczne ciasta drożdżowe z owocami i chrupiącą kruszonką, drożdżówki zaplatane z masą makową, serem, albo świeżymi, sezonowymi owocami, drożdżowe wypieki w wersji słonej albo wytrawnej czy też chrupiące paluchy z ulubionym żółtym serem.
Ciasto drożdżowe nie ma przede mną tajemnic i nie będę ukrywać, ze moim wielkim marzeniem jest nauczyć się piec chleby – drożdżowe, na zakwasie, z ziarnami i bez – takie, które wspominam z dziecięcych lat.
Zapach ciasta drożdżowego zawsze kojarzy mi się i będzie kojarzył z dziecięcymi latami.
Już kiedyś mówiłam Wam, ze moja babcia miała piec chlebowy, w którym co sobotę wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny.
Puszyste i delikatne w środku, ale z twardą, chrupiącą skórką zewnątrz.
Ciężkie, ale nie zbite – chleby idealne.
Dziś jednak nie na chleb Was zapraszam, a na fantastyczne drożdżówki!
Wyglądem chciałam nawiązać do słonecznikowych pól przy moim domu.
Pól, w których zawsze bawiłam się z bratem i kuzynami ukrywając w wielkich, sięgających nam wysoko nad głowy słonecznikach.
Ależ był przy tym ubaw!
Ależ to była zabawa!
Wiecie… uwielbiam wspominać takie dziecięce lata!
A Wy?
Drożdżówki są niesamowicie puszyste i delikatne.
Ja dodałam do nich słodkie morele, które już pojawiły się na targach – Wy możecie je również zrobić z nadzieniem serowym abo marmoladą.
Spróbujcie!
Gwarantuję, że zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem!
Ps. Konkurs, w którym moje słodkie drożdżowe kwiaty biorą udział organizowany jest wraz z marką MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA – producentem przepysznych, domowych wyrobów prosto do Twojej spiżarni.
http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/
W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja!
Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10
SKŁADNIKI:
( ok. 10 szt )
* maka pszenna – 650 g
* drożdże świeże – 35 g
* Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 2 łyżki
* masło min. 82% – 100 g
* mleko 3,2% – 250 ml
* cukier drobny – 100 g
* jajko “L” – 1 szt
* sól – 1 szczypta
+ morele
* żółtko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem, Przysmak z dyni oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.
Wycinamy ok. 10 cm okręgi.
Każdy okrąg gęsto nacinamy obok siebie tworząc kwiat. Łączymy po 2 płatki ze sobą, sklejamy, Układamy na blasze.
Przykrywamy drugim takim samym naciętym okręgiem, delikatnie dociskamy, układamy polówkę moreli, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.
Odstawiamy na ok. 15 minut.
Pieczemy ok 16 minut w 170C bez termoobiegu.
Ps. Ważne!
Podwójne ciasto jest dość grube!
Czas pieczenia dostosujcie do swoich drożdżówek!
Lepiej, żeby się piekły dłużej, a w niższej temperaturze, niż były niedopieczone!
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!
No Comments