W czasach mojego dzieciństwa pączki były takim rarytasem zakazanym w tygodniu i przeznaczonym tylko i wyłącznie na weekend.
A właściwie to na sobotę.
To właśnie wtedy babcia wysyłała mnie do sklepu mojej mamy po jeszcze gorące, pachnące smalcem puszyste pączki.
Ociekały lukrem i wypełnione po brzegi były słodka marmoladą.
Lukrem albo cukrem pudrem – te i te kochałam taka sama miłością bezgraniczną.
W dzisiejszym wpisie nie tylko chciałam powspominać dziecięce słodkie lata, ale i przepisem nawiązać do słodkich drożdżowych wypieków mojej mamy i babci.
Zamiast pączków przygotowałam jednak dla Was przepis na pyszne drożdżowe oponki mojej Mamy.
Puszyste i delikatne.
Smażone oczywiście jak dawniej na smalcu.
Przygotowałam je specjalnie dla mojej ukochanej mamy więc i dekoracja jest totalnie “mamina”,.
Moja mama kocha kwiaty i najchętniej koło domu posadziłaby cały ogród kolorowych kwiatów, a pokój zamieniła w zieloną dżunglę.
Kwiatów więc nie mogło tu zabraknąć.
Mamę zachwyciły!
Spróbujcie i Wy!
Ps. Przepis ten bierze udział w genialnym konkursie na Durszlak.pl organizowanym z okazji Dnia Mamy.
Konkurs ten organizowany jest wraz z marką MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA – producentem przepysznych, domowych wyrobów prosto do Twojej spiżarni.
http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/
W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja!
Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10
SKŁADNIKI:
( ok. 20 szt )
* mąka pszenna – 300 g
* mleko 3,2% – 125 ml
* żółtko – 3 szt
* cale jajko – 1 szt
* cukier drobny – 50 g
* Miód Wielokwiatowy Manufaktura Wielkopolska – 1 pełna łyżka
* wanilia – 1 laska
* masło min. 82% – 50 g
* rum – 2 łyżki
* świeże drożdże – 40 g
* smalec do smażenia
DEKORACJA:
* lukier królewski – białko + cukier puder
* kwiaty
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Drożdże kruszymy, dodajemy połowę ciepłego mleka oraz kilka łyżek mąki – odstawiamy do podrośnięcia.
Żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem, ziarnami wanilii i rumem.
Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę ciepłego mleka, utarte jajka, miód i wyrośnięty zaczyn – wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.
Wlewamy roztopione i przestudzone masło, chwilę jeszcze wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po podwojeniu objętości ponownie zagniatamy, wałkujemy na ok. 1,5 cm, wycinamy krążki z dziurką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanym smalcu.
Uwaga!
Smażą się bardzo szybko!
Pilnujcie!
Po wystudzeniu dekorujemy lukrem królewskim ( białko roztrzepane ze sporą ilością cukru pudru – do gęstości ) oraz kwiatami.
Smacznego!
No Comments