PUSZYSTE DROŻDŻOWE OPONKI MOJEJ MAMY

W czasach mojego dzieciństwa pączki były takim rarytasem zakazanym w tygodniu i przeznaczonym tylko i wyłącznie na weekend.

A właściwie to na sobotę.

To właśnie wtedy babcia wysyłała mnie do sklepu mojej mamy po jeszcze gorące, pachnące smalcem puszyste pączki.

Ociekały lukrem i wypełnione po brzegi były słodka marmoladą.

Lukrem albo cukrem pudrem – te i te kochałam taka sama miłością bezgraniczną.

W dzisiejszym wpisie nie tylko chciałam powspominać dziecięce słodkie lata, ale i przepisem nawiązać do słodkich drożdżowych wypieków mojej mamy i babci.

Zamiast pączków przygotowałam jednak dla Was przepis na pyszne drożdżowe oponki mojej Mamy.

Puszyste i delikatne.

Smażone oczywiście jak dawniej na smalcu.

Przygotowałam je specjalnie dla mojej ukochanej mamy więc i dekoracja jest totalnie “mamina”,.

Moja mama kocha kwiaty i najchętniej koło domu posadziłaby cały ogród kolorowych kwiatów, a pokój zamieniła w zieloną dżunglę.

Kwiatów więc nie mogło tu zabraknąć.

Mamę zachwyciły!

Spróbujcie i Wy!

Ps. Przepis ten bierze udział w genialnym konkursie na Durszlak.pl organizowanym z okazji Dnia Mamy.

Konkurs ten organizowany jest wraz z marką MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA producentem przepysznych, domowych wyrobów prosto do Twojej spiżarni.

http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/

Brak dostępnego opisu zdjęcia.W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja!

Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10


SKŁADNIKI:

( ok. 20 szt )

* mąka pszenna – 300 g
* mleko 3,2% – 125 ml
* żółtko – 3 szt
* cale jajko – 1 szt
* cukier drobny – 50 g
* Miód Wielokwiatowy Manufaktura Wielkopolska – 1 pełna łyżka
* wanilia – 1 laska
* masło min. 82% – 50 g
* rum – 2 łyżki
* świeże drożdże – 40 g
* smalec do smażenia

DEKORACJA:

* lukier królewski – białko + cukier puder
* kwiaty

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Drożdże kruszymy, dodajemy połowę ciepłego mleka oraz kilka łyżek mąki – odstawiamy do podrośnięcia.

Żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem, ziarnami wanilii i rumem.

Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę ciepłego mleka, utarte jajka, miód i wyrośnięty zaczyn – wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.

Wlewamy roztopione i przestudzone masło, chwilę jeszcze wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po podwojeniu objętości ponownie zagniatamy, wałkujemy na ok. 1,5 cm, wycinamy krążki z dziurką.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.

Po tym czasie smażymy na rozgrzanym smalcu.

Uwaga!

Smażą się bardzo szybko!

Pilnujcie!

Po wystudzeniu dekorujemy lukrem królewskim ( białko roztrzepane ze sporą ilością cukru pudru – do gęstości ) oraz kwiatami.

Smacznego!


Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress