ODWRÓCONA TARTA Z KARMELIZOWANYMI MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Z SZALOTKĄ, BRYNDZĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI

Młode ziemniaczki mogłabym jeść dosłownie na tony!

W sezonie letnim tak naprawdę do pełni szczęścia na talerzu potrzebna mi duża ilość ukochanych warzyw!

Mięso zdecydowanie odchodzi w siną dal!

Młode ziemniaki, marchew, groszek cukrowy, fasolka szparagowa, bób, młoda kapusta i koper!

Duża ilość świeżego kopru!

Tak – to zdecydowanie moje ukochane smaki lata!

Dziś zainspirowana konkursem z marką GALLO przygotowałam dla Was fantastyczny przepis na odwróconą tartę znaną pewnie już niektórym pod nazwą tarta tatin.

#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo

Znana jest jej słodka wersja – najczęściej z jabłkami!

Dziś jednak postawiłam na wersję słoną, której z całą pewnością nikt z Was jeszcze nie widział!

Młode ziemniaczki karmelizowane z dodatkiem szalotki i czosnku, świeża bryndza i duża ilość tymianku oraz innych ziół z domowego ogródka.

A wszystko to zapieczone pod delikatnym, kruchym ciastem!

Całość obłędna!

Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje , ale i fantastycznie wygląda.

Z całą pewnością zaskoczy wszystkich domowników!

A tarta ta stanie się jednym z ulubionych, letnich dań.

Ps. Oliwa z oliwek Gallo Classico właśnie obchodzi swoje 100-lecie!

https://smakgallo.pl/classico.html

Oliwa z Oliwek Gallo Classico to wysokiej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia.

Dzięki równowadze nut owocowych, gorzkich i pikantnych z odrobiną słodyczy nada wyrazistej harmonii różnorodnym potrawom.

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 180 g

* Oliwa z Oliwek Gallo Classico – 70 g

* śmietana kwaśna, gęsta 18% – 80 g

* sól – 1 płaska łyżeczka

FARSZ:

* młode ziemniaki – 600 g

* szalotka – 5 szt

* polski czosnek – 2 główki

* bryndza – ok. 150 g

* cukier – 1 łyżka

* świeży tymianek

* świeży szczypiorek

* sól, pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ( można to robić w malakserze ).

Zawijamy w folię, chłodzimy.

FARSZ:

Oczyszczone ziemniaki gotujemy zostawiając je lekko twarde, odcedzamy.

Szalotkę kroimy w piórka, podsmażamy na 3-4 łyżkach oliwy, dodajemy łyżkę cukru i trochę soli – karmelizujemy na złoto.

Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy oliwę, dodajemy ząbki czosnku, podsmażamy ziemniaki, by nabrały rumianego koloru.

Przykrywamy karmelizowaną cebulą po całości.

Dodajemy pokruszoną bryndzę oraz dużo świeżych ziół.

Lekko oprószamy solą i pieprzem.

Przykrywamy rozwałkowanym, schłodzonym płatem ciasta, delikatnie ugniatamy.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.

Po upieczeniu odwracamy!

Posypujemy ponownie odrobiną bryndzy i świeżych ziół.

Zajadamy na gorąco!

Pycha!

 

Na sam koniec zdradzę Wam jeszcze kilka trików, które mogą Wam się przydać przy robieniu tej tarty!

1.Wybierajcie ziemniaki małe, drobne, równiej wielkości – dzięki czemu nie tylko równomiernie się ugotują, ale też tarta dużo ładniej będzie wyglądać.

2.Bryndzę możecie zastąpić serem feta lub innym serem o wyrazistym słonym smaku.

3.Świetnym dodatkiem oprócz szczypiorku i tymianku będzie również świeży rozmaryn i koper.

4.Do ciasta możecie dodać suszone zioła – dzięki czemu zyska fajnego aromatu i delikatnego posmaku.

5.Wybierzcie odpowiednią patelnię – najlepiej z nieprzywierającą powłoką i grubszym dnem.

6.Nie wałkujcie ciasta zbyt cienko – będzie się ono zbyt szybko piec, a zarazem szybciej robić twarde.

7.Nie żałujcie dobrej jakości oliwy i świeżych ziół – to kropka nad I, która sprawia, że ta tarta stanie się jednym z  Waszych ulubionych, letnich dań.


Dodaj smaku z Gallo!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress