Strasznie żałuję, że po takie makowo-migdałowe smaki sięgamy najczęściej tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia!
A przecież składniki dostępne są cały, calusieńki rok.
Dziś, zainspirowana współpracą z marką Dr. Oetker przygotowałam przepyszny seromak – klasyczne, świąteczne ciasto, ale w nietypowej wersji.
Nietypowej, ale absolutnie nie mniej smacznej, niż klasyk.
Pyszne, delikatnie kruche ciasto pokryłam serową i makową masą – całość wylałam naprzemiennie tworząc ozdobną zebrę po upieczeniu.
Ciasto jest niesamowite!
Wspaniale pachnące migdałami, wanilią i skórką pomarańczową.
Nie zapychające!
Takie, po którego dokładnie śmiało można sięgnąć bez chwili wahania!
Masa serowa jest niesamowicie kremowa!
Ciasto idealne do świątecznej kawki – ale nie tylko!
Do przepisu wykorzystałam znane już pewnie wszystkim składniki marki Dr. Oetker – ekstrakt naturalny Migdał z Maroka ( jak pamiętacie Maroko bliskie mojemu sercu! ) i cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker.
SKŁADNIKI:
( forma 20 cm )
CIASTO:
* mąka pszenna – 200 g
* masło min. 82% – 100 g
* jajko L – 1 szt
* cukier – 50 g
* proszek do pieczenia Dr. Oetker – 0,5 łyżeczki
MASA:
* twaróg 3x mielony – 500 g
* jajko L – 2 szt
* cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker – 1 łyżka
* cukier – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker – 1 łyżka
* mak mielony – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki na ciasto szybko zagnieść, schłodzić.
Wykleić spód oraz boki rantu do pieczenia lub tortownicy.
MASA:
Ser ucieramy z jajkami, cukrem z wanilią Bourbon Dr. Oetker oraz zwykłym cukrem.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
Mak zalewamy wrzątkiem ( do przykrycia ), zostawiamy do wystudzenia, odcedzamy i dodatkowo odsączamy usuwając nadmiar wody.
Schłodzony mak łączymy z 1/3 masy, dodajemy ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker, mieszamy.
Na schłodzone ciasto wylewam naprzemiennie masę serową i masę makową.
Pieczemy ok. 45 minut w 170C.
Studzimy, dekorujemy.
Smacznego!
.
CIEKAWOSTKA!
Nie wiem czy wiecie, wanilia bourbon jest najbardziej cenioną wanilią świata – jej dodatek nadaje deserom wyjątkowy i intensywnie waniliowy smak.
Natomiast ekstrakt z najszlachetniejszych orzechów świata, czyli z nasion migdałowca ze złotego Maroka niesie ze sobą to co natura ma najlepsze.
Płynna konsystencja doskonale rozprowadza się w składnikach potraw, nadając im charakterystyczny świeży smak i zapach marokańskich plantacji migdałów.
Więcej ciekawostek i informacji na temat produktów marki Dr. Oetker znajdziecie na oficjalnej stronie https://www.oetker.pl/
Przy okazji zaglądniecie do świata wanilii.
Poznajcie wanilię, jej gatunki, pochodzenie, uprawy, produkty i przepisy z jej dodatkiem.
Zapraszam na (wszystkiegoslodkiego.pl)
Przepis powstał we współpracy z marką Dr. Oetker
Ps. jeśli macie ochotę zobaczyć jeszcze inne przepisy przygotowane wspólnie z marką Dr. Oetker – zerknijcie na bloga!
No Comments