ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA – TARTA ZEBRA

Strasznie żałuję, że po takie makowo-migdałowe smaki sięgamy najczęściej tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia!

A przecież składniki dostępne są cały, calusieńki rok.

Dziś, zainspirowana współpracą z marką Dr. Oetker przygotowałam przepyszny seromak – klasyczne, świąteczne ciasto, ale w nietypowej wersji.

Nietypowej, ale absolutnie nie mniej smacznej, niż klasyk.

Pyszne, delikatnie kruche ciasto pokryłam serową i makową masą – całość wylałam naprzemiennie tworząc ozdobną zebrę po upieczeniu.

Ciasto jest niesamowite!

Wspaniale pachnące migdałami, wanilią i skórką pomarańczową.

Nie zapychające!

Takie, po którego dokładnie śmiało można sięgnąć bez chwili wahania!

Masa serowa jest niesamowicie kremowa!

Ciasto idealne do świątecznej kawki – ale nie tylko!

Do przepisu wykorzystałam znane już pewnie wszystkim składniki marki Dr. Oetker – ekstrakt naturalny Migdał z Maroka  ( jak pamiętacie Maroko bliskie mojemu sercu! ) i cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker.

SKŁADNIKI:

( forma 20 cm )

CIASTO:

* mąka pszenna – 200 g

* masło min. 82% – 100 g

* jajko L – 1 szt

* cukier – 50 g

* proszek do pieczenia Dr. Oetker – 0,5 łyżeczki

MASA:

* twaróg 3x mielony – 500 g

* jajko L – 2 szt

* cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker – 1 łyżka

* cukier – 3/4 szkl

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker – 1 łyżka

* mak mielony – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Składniki na ciasto szybko zagnieść, schłodzić.

Wykleić spód oraz boki rantu do pieczenia lub tortownicy.

MASA:

Ser ucieramy z jajkami, cukrem z wanilią Bourbon Dr. Oetker oraz zwykłym cukrem.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

Mak zalewamy wrzątkiem ( do przykrycia ), zostawiamy do wystudzenia, odcedzamy i dodatkowo odsączamy usuwając nadmiar wody.

Schłodzony mak łączymy z 1/3 masy, dodajemy ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker, mieszamy.

Na schłodzone ciasto wylewam naprzemiennie masę serową i masę makową.

Pieczemy ok. 45 minut w 170C.

Studzimy, dekorujemy.

Smacznego!

.

CIEKAWOSTKA!

 Nie wiem czy wiecie, wanilia bourbon  jest najbardziej cenioną wanilią świata – jej dodatek nadaje deserom wyjątkowy i intensywnie waniliowy smak.

Natomiast ekstrakt z najszlachetniejszych orzechów świata, czyli z nasion migdałowca ze złotego Maroka niesie ze sobą to co natura ma najlepsze.

Płynna konsystencja doskonale rozprowadza się w składnikach potraw, nadając im charakterystyczny świeży smak i zapach marokańskich plantacji migdałów.

Więcej ciekawostek i informacji na temat produktów marki Dr. Oetker znajdziecie na oficjalnej stronie https://www.oetker.pl/

Przy okazji zaglądniecie do świata wanilii.

Poznajcie wanilię, jej gatunki, pochodzenie, uprawy, produkty i przepisy z jej dodatkiem.

Zapraszam na  (wszystkiegoslodkiego.pl)

Przepis powstał we współpracy z marką Dr. Oetker

Ps. jeśli macie ochotę zobaczyć jeszcze inne przepisy przygotowane wspólnie z marką Dr. Oetker – zerknijcie na bloga!

   

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress