NALEŚNIKOWE ENCHILADAS Z MIĘSEM I WARZYWAMI / TEST CREPES MAKER MARKI ARIETE ZE SKLEPU GARNECZKI.PL

Kulinarna podróż dookoła świata ze sklepem garneczki.pl trwa w najlepsze!

Dziś zabieram Was dalej niż zwykle – a mianowicie do Meksyku.

Enchilada to tradycyjne danie meksykańskie.

Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez chwilę w gorącym oleju, żeby zmiękła.

Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę.

Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą).

Enchilady wypełnia się najczęściej mięsem, serem, warzywami, owocami morza, jajkami lub bananami, często też ziemniakami w połączeniu z twarogiem.

Jako dodatek do dania podaje się: grillowany ser, śmietanę, sałatę, oliwki, siekaną cebulę, paprykę chili, kolendrę.

Ja dziś przygotowałam swoją własną wersję enchilady ( na specjalne życzenie Łukasza ) i tradycyjną tortillę zastąpiłam naleśnikami.

Nadziałam je mięso-warzywnym farszem z dodatkiem sera, która sprawił, że danie wyszło fantastyczne i bardzo sycące!

Idealne na weekendowy obiad dla całej rodziny!

Do przygotowania naleśników wykorzystałam swój nowy sprzęt w kuchni – CREPES MAKER z serii Party Time marki ARIETE (https://www.garneczki.pl/marka/ariete)

Marki, którą już znacie z bloga – jakiś czas temu pokazałam Wam fajny sprzęt do robienia hot-dogów – TUTAJ! .

ARIETE to włoska marka należąca do grupy De’Longhi, której misją jest projektowanie prostych, użytecznych i estetycznie doskonałych produktów dla gospodarstwa domowego.

Konsekwentnie najwyższa jakość i technologia, pozwalają zajmować od wielu lat czołowe miejsce wśród producentów artykułów dla gospodarstw domowych w Europie.

Urządzenia marki ARIETE są nie tylko funkcjonale, ale i bardzo stylowe!

Świetnie nadają się do nowoczesnych wnętrz, a ich wygląd i jakoś wykonania zachwycają na każdym kroku.

A przy tym cena jest bardzo, ale to bardzo przystępna!

Inteligencja, know-how i intuicja ludzi tworzących Ariete jest sekretem jak wprowadzać w życie nowe idee, nadawać im konkretną formę oraz wprowadzać do życia wiele radości i nową, lepszą jakość.

CECHY NALEŚNIKARKI CREPES MAKER:

⇒ Naleśnikarka przeznaczona do przygotowywania cienkiego ciasta na naleśniki, tortillę, omlet lub pitę.

⇒ Ma moc 1000 W.

⇒ Posiada obudowę z tworzywa sztucznego, która nie przegrzewa się, tym samym chroni przed poparzeniem.

⇒ Płyta grzejna jest nieprzywierająca, co zapobiega przyklejaniu się ciasta naleśnikowego do powierzchni, pozwala to też na łatwe oczyszczenie płyty po pracy.

⇒ Wyjątkowe wzornictwo stylizowane na lata 50-te.

⇒ Łatwa w obsłudze.

⇒ Kompaktowe wymiary ułatwiają przechowywanie urządzenia.

⇒ Designerski wygląd sprawia, że śmiało może być wystawione na zewnątrz i być ozdobnym dodatkiem kuchni.

⇒ W zestawie znajdują się dwie drewniane szpatułki ułatwiające rozprowadzenie i przełożenie ciasta na płycie.

Można zakupić ją TUTAJ!

 

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:

( 6-8 szt )

Dla ułatwienia składniki na naleśniki odmierzamy w tych samych szklankach ( kubeczkach ).

* mąka pszenna typ 650 – 1 pełna szkl

* mleko – 1 i 1/3 szkl

* jajko – 2 małe lub 1 duże

* sól – 1 szczypta

* olej rzepakowy – 2-3 łyżki

FARSZ:

* mięso mielone wieprzowo-wołowe – 250 g

* przyprawy: papryka słodka, chili, papryka wędzona, oregano, sól, pieprz

* czosnek – 2 ząbki

* pomidory w puszce – 1 op

* cebula – 1 szt

* czerwona fasola – 100 g

* kukurydza – 100 g

* ciecierzyca – 100 g

* ser cheddar lub inny do zapiekania – ok. 200 g

* świeża pietruszka i szczypiorek

* oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NALEŚNIKI:

Mąkę przesiewamy.

Dodajemy mleko, jajka, sól i olej.

Wszystko razem dokładnie mieszamy na idealnie gładkie ciasto bez grudek.

Ciasto ma mieć lejącą konsystencję – nie gęstą śmietanowo-budyniową ( ma być wręcz rzadkie ).

Odstawiamy na ok. 15 minut ( najlepiej 30! )

Rozgrzewamy naleśnikarkę.

Wylewamy porcję ciasta i kolistym ruchem wałka rozlewamy po całości.

Na drugą stronę przewracamy w momencie, kiedy ciasto zacznie się ładnie odklejać po bokach.

 

FARSZ:

Na oliwie podsmażamy cebulę.

Dodajemy mięso mielone, smażymy do momentu, aż straci różowy kolor.

Wlewamy pomidory wraz z zalewą, Tabasco oraz czerwoną fasolę, ciecierzycę i kukurydzę ( odsączone ).

Dusimy 3-4 minuty.

Układamy na naleśnikach. Zwijamy.

Przesmażamy z każdej strony posypane tartym serem.

Podajemy na gorąco z kleksem śmietany i ziołami.

Smacznego!

 

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Garneczki.pl

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress