Kulinarna podróż dookoła świata ze sklepem garneczki.pl trwa w najlepsze!
Dziś zabieram Was dalej niż zwykle – a mianowicie do Meksyku.
Enchilada to tradycyjne danie meksykańskie.
Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez chwilę w gorącym oleju, żeby zmiękła.
Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę.
Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą).
Enchilady wypełnia się najczęściej mięsem, serem, warzywami, owocami morza, jajkami lub bananami, często też ziemniakami w połączeniu z twarogiem.
Jako dodatek do dania podaje się: grillowany ser, śmietanę, sałatę, oliwki, siekaną cebulę, paprykę chili, kolendrę.
Ja dziś przygotowałam swoją własną wersję enchilady ( na specjalne życzenie Łukasza ) i tradycyjną tortillę zastąpiłam naleśnikami.
Nadziałam je mięso-warzywnym farszem z dodatkiem sera, która sprawił, że danie wyszło fantastyczne i bardzo sycące!
Idealne na weekendowy obiad dla całej rodziny!
Do przygotowania naleśników wykorzystałam swój nowy sprzęt w kuchni – CREPES MAKER z serii Party Time marki ARIETE (https://www.garneczki.pl/marka/ariete)
Marki, którą już znacie z bloga – jakiś czas temu pokazałam Wam fajny sprzęt do robienia hot-dogów – TUTAJ! .
ARIETE to włoska marka należąca do grupy De’Longhi, której misją jest projektowanie prostych, użytecznych i estetycznie doskonałych produktów dla gospodarstwa domowego.
Konsekwentnie najwyższa jakość i technologia, pozwalają zajmować od wielu lat czołowe miejsce wśród producentów artykułów dla gospodarstw domowych w Europie.
Urządzenia marki ARIETE są nie tylko funkcjonale, ale i bardzo stylowe!
Świetnie nadają się do nowoczesnych wnętrz, a ich wygląd i jakoś wykonania zachwycają na każdym kroku.
A przy tym cena jest bardzo, ale to bardzo przystępna!
Inteligencja, know-how i intuicja ludzi tworzących Ariete jest sekretem jak wprowadzać w życie nowe idee, nadawać im konkretną formę oraz wprowadzać do życia wiele radości i nową, lepszą jakość.
CECHY NALEŚNIKARKI CREPES MAKER:
⇒ Naleśnikarka przeznaczona do przygotowywania cienkiego ciasta na naleśniki, tortillę, omlet lub pitę.
⇒ Ma moc 1000 W.
⇒ Posiada obudowę z tworzywa sztucznego, która nie przegrzewa się, tym samym chroni przed poparzeniem.
⇒ Płyta grzejna jest nieprzywierająca, co zapobiega przyklejaniu się ciasta naleśnikowego do powierzchni, pozwala to też na łatwe oczyszczenie płyty po pracy.
⇒ Wyjątkowe wzornictwo stylizowane na lata 50-te.
⇒ Łatwa w obsłudze.
⇒ Kompaktowe wymiary ułatwiają przechowywanie urządzenia.
⇒ Designerski wygląd sprawia, że śmiało może być wystawione na zewnątrz i być ozdobnym dodatkiem kuchni.
⇒ W zestawie znajdują się dwie drewniane szpatułki ułatwiające rozprowadzenie i przełożenie ciasta na płycie.
Można zakupić ją TUTAJ!
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
( 6-8 szt )
Dla ułatwienia składniki na naleśniki odmierzamy w tych samych szklankach ( kubeczkach ).
* mąka pszenna typ 650 – 1 pełna szkl
* mleko – 1 i 1/3 szkl
* jajko – 2 małe lub 1 duże
* sól – 1 szczypta
* olej rzepakowy – 2-3 łyżki
FARSZ:
* mięso mielone wieprzowo-wołowe – 250 g
* przyprawy: papryka słodka, chili, papryka wędzona, oregano, sól, pieprz
* czosnek – 2 ząbki
* pomidory w puszce – 1 op
* cebula – 1 szt
* czerwona fasola – 100 g
* kukurydza – 100 g
* ciecierzyca – 100 g
* ser cheddar lub inny do zapiekania – ok. 200 g
* świeża pietruszka i szczypiorek
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Mąkę przesiewamy.
Dodajemy mleko, jajka, sól i olej.
Wszystko razem dokładnie mieszamy na idealnie gładkie ciasto bez grudek.
Ciasto ma mieć lejącą konsystencję – nie gęstą śmietanowo-budyniową ( ma być wręcz rzadkie ).
Odstawiamy na ok. 15 minut ( najlepiej 30! )
Rozgrzewamy naleśnikarkę.
Wylewamy porcję ciasta i kolistym ruchem wałka rozlewamy po całości.
Na drugą stronę przewracamy w momencie, kiedy ciasto zacznie się ładnie odklejać po bokach.
FARSZ:
Na oliwie podsmażamy cebulę.
Dodajemy mięso mielone, smażymy do momentu, aż straci różowy kolor.
Wlewamy pomidory wraz z zalewą, Tabasco oraz czerwoną fasolę, ciecierzycę i kukurydzę ( odsączone ).
Dusimy 3-4 minuty.
Układamy na naleśnikach. Zwijamy.
Przesmażamy z każdej strony posypane tartym serem.
Podajemy na gorąco z kleksem śmietany i ziołami.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Garneczki.pl
No Comments