Wreszcie dziś za oknem widać jakiekolwiek przebłyski tak wyczekanej przez wszystkich wiosny (choć majówka na to nie wskazywała!).
Rok temu o tej porze już śmigałam od dawna na ukochanym rowerze, wygrzewałam się na ogródku albo chodziłam na długie spacery z psem w poszukiwaniu saren (zawsze znajdowaliśmy!).
Gdy rano w okno puka słońce, to zdecydowanie bardziej chce się żyć!
I z życia czerpać pełnymi garściami!
Korzystać z dnia na 100%
Tego właśnie mi trzeba – takiego ładowania akumulatorów, do którego zawsze przyczynia się wiosenne słońce.
No i wreszcie czuję, że to się zbliża!
Razem z Łukaszem nie możemy się doczekać naszych wypraw na rowerach na pikniki biorąc ze sobą kosz pełen pysznego jedzenia.
Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z marką Hochland i nowym produktem, który dołączył do grona wspaniałych serów chcę Wam pokazać genialny pomysł na taką śniadaniowo-piknikową przekąskę.
Przygotowałam fantastyczne, drożdżowe bułeczki – ale o nich zaraz Wam powiem!
Od jakiegoś czasu na sklepowych półkach dostępny jest Ser Hochland Naturalnie, że pyszny!
Ser Hochland Naturalnie, że pyszny! to PIERWSZY TAKI SER W POLSCE!
⇒Jest zrobiony w 100% z naturalnych składników.
⇒Nie zawiera konserwantów!
⇒Nie zawiera barwników!
⇒Nie zawiera emulgatorów!
⇒Nie zawiera zagęstników!
⇒to 100%pysznego smaku!
⇒Występuje w 5 wariantach smakowych.
Ser Hochland Naturalnie, że pyszny! jest wspaniałym pomysłem na pyszne kanapki.
Idealny do grzanek i tostów – najlepiej oczywiście w otoczeniu świeżych warzyw.
Idealny jako dodatek albo główny składnik zup (uwielbiam zupę z serków – swoją ulubioną uczyłam nawet robić dzieciaki w Akademii!).
Jest również wspaniałym pomysłem na sosy i dipy!
Inspiracje z ich dodatkiem
zobaczyć możecie na stronie:
https://naturalniezepyszny.hochland.pl/przepisy/
Tak jak Wam pisałam wyżej przygotowałam przepis na fantastyczne, puszyste, niezwykle mięciutkie bułeczki drożdżowe.
Puszyste ciasto przykryte serowym nadzieniem i ziołami tworzy pożywną i fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze.
Koniecznie spróbujcie i Wy!
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowały!
Polecam!
SKŁADNIKI:
(ok. 10-13 szt)
* mąka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 40 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 260 ml
* cukier – 1 płaska łyżka
* jajko M – 2 szt
* sól – 1 płaska łyżeczka (koniecznie!)
DODATKOWO:
* Ser Hochland Naturalnie, że pyszny! GOUDA – 1 op
* Ser Hochland Naturalnie, że pyszny! GOUDA Z POMIDORAMI I SZCZYPIORKIEM – 1 op
* świeża pietruszka
* świeży szczypiorek
* świeży czosnek
* masło min. 82%
* jajko do posmarowania
* sezam do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy z solą.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy (ja to robię robotem z hakiem) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią (szczelnie) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku.
Każdy kawałek wałkujemy na płaski „prostokąt” i nacinamy kilka paseczków.
Smarujemy serkiem, dodajemy posiekane zioła i czosnek.
Zawijamy tworząc zdobne bułeczki.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, zapiekamy na złoto (ok. 10-13 minut) w 180C.
Pierwszą zajadamy na gorąco!
Smacznego!
Więcej informacji na temat serów Hochland Naturalnie, że pyszny! znajdziecie na oficjalnej stronie: https://naturalniezepyszny.hochland.pl/
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ HOCHLAND
No Comments