PULLED PORK CZYLI SZARPANA WIEPRZOWINA – DANIE Z SZYBKOWARU INSTANT POT DUO EVO PLUS

Jeśli obserwujecie mój blog i Instagram od dawna, to doskonale wiecie, że uwielbiam danie zwane Pulled Pork.

Jest to również danie, którym można powiedzieć rozkochałam w sobie Łukasza przeszło rok temu ( a dziś jest już moim mężem! ).

Pulled Pork to inaczej szarpana wieprzowina.

Pulled pork tradycyjnie przygotowuje się metodą barbecue, czyli powolnego pieczenia na ruszcie opalanym węglem, często z dodatkiem szczapek drewna wydzielającego przyjemnie pachnący dym.

Ja, w domowych warunkach do tej pory przygotowywałam ja w tradycyjnym szybkowarze stawianym na gazie.

Teraz mam zdecydowanie bardziej nowoczesnego pomocnika godnego 21 wieku!

Mowa o urządzeniu INSTANT POT DUO EVO PLUS – jednonaczyniowym urządzeniu do przygotowywania wielu potraw.

DO KUPIENIA TUTAJ!

INSTANT POT DUO EVO PLUS zastępuje 10 urządzeń, a także przyspiesza gotowanie 2-6 razy i oszczędza do 70% energii zużywanej w tradycyjnych metodach gotowania.

Dostępny w 3 wygodnych rozmiarach: 5,7 l i 8 l

Jakie urządzenia zastępuje INSTANT POT DUO EVO PLUS?

Zastępuje m.in szybkowar, garnek do gotowania ryżu , wolnowar, jogurtownicaę, parowar, podgrzewacz do smażenia, tradycyjny garnek, garnek do przygotowywania ciast, urządzenie do gotowania jajek, sterylizator i sous vide.

Jest to tak naprawdę urządzenie, dzięki któremu możemy przygotować całodzienne posiłki – od śniadania, przez obiad, deser i kolację na ciepło.

Istant Pot Duo Evo Plus ma również podświetlany wyświetlacz, ale jego ustawienia są zmieniane za pomocą pokrętła, które pozwala wybierać spośród gotowych ustawień w inteligentnym programie i dostosowywać ustawienia gotowania.

Wgrane programy pozwalają “ustawić go i zapomnieć”, uwalniając nas od “stania przy garach” .

Przykłady czasów gotowania:

Kurczak: Gotowanie ciśnieniowe 6-8 minut

Żeberka: 15-25 minut gotowania ciśnieniowego

Filet rybny: Gotowanie ciśnieniowe 2-3 minuty

Ryż: 4 minuty gotowania ciśnieniowego

Buraki czerwone: Gotowanie ciśnieniowe 30 minut 

Model Duo Evo Plus jest wyposażony w ulepszoną pokrywę ułatwiającą uszczelnienie.

Pokrywa EasySeal automatycznie uszczelnia garnek do gotowania ciśnieniowego po zamknięciu pokrywy i posiada przycisk szybkiego zwalniania pary.

Urządzenie posiada do 24 godzin opóźnienia startu i 10 godzin utrzymania ciepła – sprawia to, że gotowanie możemy dopasować do swoich obowiązków albo powrotów do domu rodziny.

Bezpłatna aplikacja Instant Pot na urządzenia z systemem iOS i Android zawiera setki przepisów przydatnych w kuchni.

Ja jestem szczerze zachwycona działaniem sprzętu!

Przydatny pomocnik, a nawet niezbędnik w kuchni!

Kto raz spróbuje działania – ten bez wątpienia potwierdzi mój zachwyt!

A teraz jednak przejdźmy już do obiecanego przepisu!

Świeże, świetnie doprawione i długo marynowane mięso podałam w chrupiącej, podpieczonej bułce z sałatką z białej kapusty i sosem powstałym na bazie duszonego mięsa.

Całość wyszła O-BŁĘ-DNA!

To zdecydowanie jedno z najlepszych mięs, jakie do tej pory zrobiłam!

Za to na bank nie wyleciałabym z MasterChefa!

SKŁADNIKI:

* świeża szynka wieprzowa – 1 kg

* pomidory w puszce – 1 op / 400 g

* marchew – 1 szt

* woda – ok. 350 ml

* cebula biała – 3 szt

* czosnek – 4 ząbki

* cukier, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziarnisty, chili, jałowiec, majeranek – do smaku

* olej do smażenia – 100 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso oczyszczamy, nacieramy olejem oraz solą, pieprzem mielonym, paprykami oraz chili – wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by mięso się zamarynowało ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy.

Szybkowar uruchamiamy.

Dodajemy olej oraz połowę cebuli, wkładamy mięso wraz z całą marynatą.

Nie przykrywamy.

Uruchamiamy program SAUTE, obsmażamy mięso z każdej strony.

Następnie dodajemy resztę cebuli, czosnek w kawałkach, startą marchew oraz pomidory wraz zalewą.

Całość delikatnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a następnie wlewamy wodę.

Zamykamy szybkowar i wybieramy funkcję PRESSURE COOK —> PORK.

Ustawiamy czas.

Urządzenie na początku nagrzewa się, a następnie odmierza ustawiony czas – w przypadku takiego kawałka mięsa jak mój potrzeba ok. 1 godziny.

Po tym czasie ustawiamy szybkowar w pozycji dekompresji ( przesuwając suwak na pokrywie Multicookera ) i czekamy, aż wydostanie się cała para – wtedy bezpieczne możemy otworzyć Garnek elektryczny.

Ps. sos, który powstał redukuję i zagęszczam odrobiną śmietany.

Doprawiamy do smaku.

Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka oraz sałatka z białej kapusty a’la colesław ( biała kapusta, cebula, marchew, cukinia, cukier, sól, pieprz, oliwa ).

Smacznego!

Gorąco polecam!

Wpis powstał we współpracy z MOCSOKOW.PL

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress