Jeśli obserwujecie mój blog i Instagram od dawna, to doskonale wiecie, że uwielbiam danie zwane Pulled Pork.
Jest to również danie, którym można powiedzieć rozkochałam w sobie Łukasza przeszło rok temu ( a dziś jest już moim mężem! ).
Pulled Pork to inaczej szarpana wieprzowina.
Pulled pork tradycyjnie przygotowuje się metodą barbecue, czyli powolnego pieczenia na ruszcie opalanym węglem, często z dodatkiem szczapek drewna wydzielającego przyjemnie pachnący dym.
Ja, w domowych warunkach do tej pory przygotowywałam ja w tradycyjnym szybkowarze stawianym na gazie.
Teraz mam zdecydowanie bardziej nowoczesnego pomocnika godnego 21 wieku!
Mowa o urządzeniu INSTANT POT DUO EVO PLUS – jednonaczyniowym urządzeniu do przygotowywania wielu potraw.
INSTANT POT DUO EVO PLUS zastępuje 10 urządzeń, a także przyspiesza gotowanie 2-6 razy i oszczędza do 70% energii zużywanej w tradycyjnych metodach gotowania.
Dostępny w 3 wygodnych rozmiarach: 5,7 l i 8 l
Jakie urządzenia zastępuje INSTANT POT DUO EVO PLUS?
Zastępuje m.in szybkowar, garnek do gotowania ryżu , wolnowar, jogurtownicaę, parowar, podgrzewacz do smażenia, tradycyjny garnek, garnek do przygotowywania ciast, urządzenie do gotowania jajek, sterylizator i sous vide.
Jest to tak naprawdę urządzenie, dzięki któremu możemy przygotować całodzienne posiłki – od śniadania, przez obiad, deser i kolację na ciepło.
Istant Pot Duo Evo Plus ma również podświetlany wyświetlacz, ale jego ustawienia są zmieniane za pomocą pokrętła, które pozwala wybierać spośród gotowych ustawień w inteligentnym programie i dostosowywać ustawienia gotowania.
Wgrane programy pozwalają „ustawić go i zapomnieć”, uwalniając nas od „stania przy garach” .
Przykłady czasów gotowania:
Kurczak: Gotowanie ciśnieniowe 6-8 minut
Żeberka: 15-25 minut gotowania ciśnieniowego
Filet rybny: Gotowanie ciśnieniowe 2-3 minuty
Ryż: 4 minuty gotowania ciśnieniowego
Buraki czerwone: Gotowanie ciśnieniowe 30 minut
Model Duo Evo Plus jest wyposażony w ulepszoną pokrywę ułatwiającą uszczelnienie.
Pokrywa EasySeal automatycznie uszczelnia garnek do gotowania ciśnieniowego po zamknięciu pokrywy i posiada przycisk szybkiego zwalniania pary.
Urządzenie posiada do 24 godzin opóźnienia startu i 10 godzin utrzymania ciepła – sprawia to, że gotowanie możemy dopasować do swoich obowiązków albo powrotów do domu rodziny.
Bezpłatna aplikacja Instant Pot na urządzenia z systemem iOS i Android zawiera setki przepisów przydatnych w kuchni.
Ja jestem szczerze zachwycona działaniem sprzętu!
Przydatny pomocnik, a nawet niezbędnik w kuchni!
Kto raz spróbuje działania – ten bez wątpienia potwierdzi mój zachwyt!
A teraz jednak przejdźmy już do obiecanego przepisu!
Świeże, świetnie doprawione i długo marynowane mięso podałam w chrupiącej, podpieczonej bułce z sałatką z białej kapusty i sosem powstałym na bazie duszonego mięsa.
Całość wyszła O-BŁĘ-DNA!
To zdecydowanie jedno z najlepszych mięs, jakie do tej pory zrobiłam!
Za to na bank nie wyleciałabym z MasterChefa!
SKŁADNIKI:
* świeża szynka wieprzowa – 1 kg
* pomidory w puszce – 1 op / 400 g
* marchew – 1 szt
* woda – ok. 350 ml
* cebula biała – 3 szt
* czosnek – 4 ząbki
* cukier, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziarnisty, chili, jałowiec, majeranek – do smaku
* olej do smażenia – 100 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso oczyszczamy, nacieramy olejem oraz solą, pieprzem mielonym, paprykami oraz chili – wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by mięso się zamarynowało ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy.
Szybkowar uruchamiamy.
Dodajemy olej oraz połowę cebuli, wkładamy mięso wraz z całą marynatą.
Nie przykrywamy.
Uruchamiamy program SAUTE, obsmażamy mięso z każdej strony.
Następnie dodajemy resztę cebuli, czosnek w kawałkach, startą marchew oraz pomidory wraz zalewą.
Całość delikatnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a następnie wlewamy wodę.
Zamykamy szybkowar i wybieramy funkcję PRESSURE COOK —> PORK.
Ustawiamy czas.
Urządzenie na początku nagrzewa się, a następnie odmierza ustawiony czas – w przypadku takiego kawałka mięsa jak mój potrzeba ok. 1 godziny.
Po tym czasie ustawiamy szybkowar w pozycji dekompresji ( przesuwając suwak na pokrywie Multicookera ) i czekamy, aż wydostanie się cała para – wtedy bezpieczne możemy otworzyć Garnek elektryczny.
Ps. sos, który powstał redukuję i zagęszczam odrobiną śmietany.
Doprawiamy do smaku.
Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka oraz sałatka z białej kapusty a’la colesław ( biała kapusta, cebula, marchew, cukinia, cukier, sól, pieprz, oliwa ).
Smacznego!
Gorąco polecam!
Wpis powstał we współpracy z MOCSOKOW.PL
No Comments