PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

szpinak w cieście 12x

Jak wiecie szpinak uwielbiam w każdej postaci!

Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne.

Ryba ze szpinakiempierogi … jako dodatek do mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni!

Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie z dodatkiem szpinaku.

Ciasto jest niesamowicie delikatne a zarazem chrupiące.

Przygotowane na bazie drożdży i śmietany , absolutnie nie wymaga wyrastania.

Śmiało może posłużyć nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych … z dodatkiem kaszy czy też na słodko , np. z jabłkami.

Polecam!

pieczone pierogi , pierogi szpinakowe , szpinak w ciescie , pyszne pierozki , ostra na slodko

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

– mąka pszenna – 150 g

– świeże drożdże 10 g

– śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki

– margaryna – 120 g

– sól – 1 łyżeczka

FARSZ:

– szpinak – 250 g

– ser ricotta – 125

– czosnek – 2 ząbki

-sól – do smaku

– pieprz – do smaku

DODATKOWO:

– jajko do posmarowania

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą.

Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną.

Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.

Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy.

FARSZ:

Szpinak drobno siekamy , podsmażamy na łyżce oliwy.

Dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku.

 Mieszamy z serkiem ricotta.

CAŁOŚĆ:

Na środku ciasta  kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy. 

Noże możemy wyciąć delikatny wzorek.

Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią.

szpinak w cieście 3x

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Ciasteczka z jabłkami
    21 września 2013 at 10:01

    […] Pamiętacie jak pokazywałam Wam PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ? […]

  • Reply
    Pierogi z kaszanką i cebulą - po wiejsku
    22 maja 2014 at 14:29

    […] mam dla Was kolejne smakowite pierogi – tym razem wersja rzadziej spotykana na naszych […]

  • Reply
    Ola
    15 grudnia 2015 at 20:35

    Ile pierożków wyjdzie z jednej porcji ciasta?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress