Obiecałam przepis na ciasto brzoskwiniowe – i jest! 😀
Jest to jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami 😀 )
Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku na pewno się nie skończy!
Ciasto robi się szybko i tak samo szybko znika!
Jest fantastycznym pomysłem do niedzielnej, popołudniowej kawki.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
– jajka – 3 szt
– mąka pszenna – 2 łyżki
– mąka ziemniaczana – 1 łyżka
– cukier – 3 łyżki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA BRZOSKWINIOWA:
– brzoskwinie+zalewa – 1 puszka
– galaretka brzoskwiniowa – 1 op
– masło – 100 g
– budyń waniliowy z cukrem – 1 op
– cukier – 2 łyżki
PIANKA:
– śmietana 36% – 200 g
– cukier puder – 1 łyżka
– żelatyna – 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno.
Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy.
Delikatnie mieszamy.
Wylewamy na blachę( 15×25 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. C około 25 minut.
MASA:
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę.
Odlewamy około 1/2 szklanki zalewy i rozrabiamy w niej budyń z cukrem.
Resztę zalewy zagotowujemy z masłem.
Dodajemy galaretkę i mieszamy( można dolać 1/2 szklanki wody jeśli zalewy jest mało ).
Do gotującej się zalewy wlewamy rozmieszany budyń i doprowadzamy do bulgotania.
Dodajemy brzoskwinie,mieszamy.
Przestudzoną wylewamy na biszkopt,
( masa początkowo jest dosyć rzadka, ale dzięki galaretce zastygnie ).
PIANKA:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody,studzimy, łączymy z bitą śmietaną i wykładamy na masę brzoskwiniową.
Całośc posypujemy startą mleczną czekoladą.
Przepis pochodzi z bloga :
http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/10/Brzoskwiniowiec.html

