CHLEBEK / CIASTO Z LODÓW WANILIOWYCH

Nie , to nie jest żart!

Naprawdę upiekłam „chleb/ciasto” lodów.

Oczywiście nie ma się cotu spodziewać, że jest to najlepsze na świecie ciasto ( takie jak np. to czekoladowe :P ) , ale jest to fajny pomysł i ciekawa odmiana dla tradycyjnych ciast.

Ja do tego celu wykorzystałam zwykłe waniliowe .

Wy śmiało możecie zrobić z tych , które najbardziej lubicie!

Wiem , że brzmi to jak żart , ale żartem nie jest!

Wręcz przeciwnie!

Po kilkudziesięciu minutach wyciągamy z piekarnika pachnący chlebek z chrupiącą skórką , który śmiało możemy zajadać sam , jak też posmarować masłem czekoladowym … kremem kasztanowym z wanilią … lub też ulubionym dżemem!

Spróbujcie!

 IS_chleb z lodów 2xxxx

SKŁADNIKI :

* lody waniliowe ( roztopione ) – 2 szkl
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* sól – 0,5 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Roztapiamy lody.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Przekładamy do formy keksowej ( u mnie silikonowa  , więc nie musiałam natłuszczać ).

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na ok. 35-45 minut.

( po 35 minutach sprawdźmy patyczkiem czy jest upieczone ).

Zostawiamy do ostudzenia i zajadamy!

Smacznego!

 IS_chleb z lodów 5xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Szybkie gotowanie
    16 października 2013 at 10:12

    Lody… skąd taki pomysł? Nigdy bym nie dodała lodów do chleba. Z racji tego, że jestem łasuchem, u mnie raczej lody byłyby wcześniej zjedzone ;))

  • Reply
    magda
    16 października 2013 at 22:09

    wow! jestem pod wrażeniem!

  • Reply
    Ażurowe waniliowe naleśniki
    4 maja 2014 at 15:12

    […] waniliowe , dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii … delikatne … puszyste … a do tego pięknie wyglądające niczym […]

  • Reply
    Aga
    8 kwietnia 2015 at 19:56

    A jaka temperatura jeśli z termoobiegiem, którego nie da się wyłączyć.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 kwietnia 2015 at 20:38

      Zmniejszamy do 160C ( pilnujemy, bo czas tak naprawdę zależy od jakości i mocy piekarnika ).
      Ma być do suchego patyczka :)

  • Reply
    reo
    20 lipca 2015 at 23:30

    Lody waniliowe mają w sobie te same składniki co chleb, oprócz mąki. Dodając do roztopionych lodów mąkę otrzymamy masę na chleb. Wystarczy wrzucić do piekarnika i chleb gotowy ! ;)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress