SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM

seromak makowiec sernik seromakowiec ser z makiem 13XXXX

Pokazywałam ostatnio tajemnicze zdjęcie , a Wy wołaliście o przepis.

Także przyspieszyłam tempo i tym oto sposobem ciacho już dziś może zagościć w Waszych domach!

Zachwyci na Świątecznym stole , ale nie tylko!

Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser czy też w tygodniu do popołudniowej kawy.

Dużo ”mokrego” maku , takiego jak uwielbiam … delikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą i posypane dużą ilością prażonego kokosu.

Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?

Na pewno!

A więc do dzieła!

Wielbiciele makowców i serników będą zachwyceni … a myślę , że i Ci , którzy od makowców i serników uciekają , z przyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca.

 seromak , seromakowicie , sernik z makiem , makowiec , swiateczny sernik , pyszny makowiec , ostra na slodko , tanie przepysy , pyszne ciasta , blog kulinarny

 

SKŁADNIKI:
( blacha 24×32 )

MASA SEROWA :
*ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg
* cukier – 1,5 szkl
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* jajka – 6 szt
* masło – 150 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA MAKOWA:
* mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g
* cukier – 1,5 szkl
* jajka – 4 szt
* masło – 70 g
* mąka – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki

DODATKOWO :
* czekolada deserowa / gorzka – 100 g
* wiórki kokosowe
* mleko – 50 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

UWAGA!

Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników ).

MASA SEROWA :

Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )

Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..

Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.

Dokładnie mieszamy.

Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy ją do masy serowej – mieszamy łyżką.

 

 

MASA MAKOWA:

Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ).

Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wlewamy olejek migdałowy.

Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy..

Dokładnie mieszamy.

Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do masy makowej – mieszamy łyżką.

 

 

CAŁOŚĆ :

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Wykładamy nasze masy ( w rzędach ) :

1.rząd – łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej … łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej ( kilka „kupek” obok siebie ).

2. rząd – łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej … łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ).

Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.

SEROMAK

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem , później wyłączyłam ).

Musimy obserwować ciasto i jeśli zacznie się przypiekać , wyłączmy termo obieg wcześniej.

Po upieczeniu chwilę studzimy.

Roztapiamy czekoladę dodając do niej 50 ml mleka.

Polewamy ciasto i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

seromak makowiec sernik seromakowiec ser z makiem 13XXXX

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    gin
    11 grudnia 2013 at 18:46

    Wygląda imponująco :)

  • Reply
    Moniczka
    12 grudnia 2013 at 09:12

    Witaj….mam pytanko, co jeśli jednak będzie to masa makowa? Zrozum chce iść na łatwiznę :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      12 grudnia 2013 at 09:14

      Nie polecam robienia go z gotową masą makową.
      Jest mokra … zbyt ciężka … bardziej zbita.

      Ciasto pewnie wyjdzie , będzie dobre , ale nie gwarantuję jak będzie wyglądało.

      Jeśli się zdecydujesz i zrobisz chętnie dowiem się jak posżło :)
      Daj znac :)

  • Reply
    fiffonka
    19 grudnia 2013 at 15:22

    Przepis jest na duża blachę, tzn? Możesz podać wymiary, bo jako laiczce nic mi to nie mówi :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 grudnia 2013 at 17:28

      Kochana , jest napisane zaraz przy składnikach ;)
      ( blacha 24×32 ) :)

  • Reply
    Sernik Amaretto z ricotty
    22 maja 2014 at 09:31

    […] się na to , że sernik znika w błyskawicznym tempie i z całą pewnością niejeden domownik zawoła o […]

  • Reply
    UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ
    17 grudnia 2014 at 19:22

    […] sernika z makiem … albo np. takiego jak […]

  • Reply
    DOMOWA MASA MAKOWA
    20 grudnia 2014 at 18:10

    […] , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa […]

  • Reply
    DESER MAKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BAKALIAMI
    31 grudnia 2014 at 19:29

    […] … serniki z makiem … rolady […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress