KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ

ciasteczka makowe , makowe ciastka , ciastka z makiem , kruche ciastka , masa makowa , domowa masa makowa , pyszne ciasteczka , ostra na slodko , blog kulinarny (6)xx

 Fantastycznie kruche ciasto wypełnione po brzegi masą makową z bakaliami.

Rozpływające się w ustach … niesamowicie delikatne …

Niejednemu z nas pewnie cieknie ślinka już na samą myśl!

Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie ciacha – są świetnym pomysłem do popołudniowej kawy, jak i fajnym pomysłem na prezent pod choinkę.

Oryginalnie zapakowane na pewno niejednemu wywołają uśmiech na twarzy!

Polecam!

ciasteczka makowe , makowe ciastka , ciastka z makiem , kruche ciastka , masa makowa , domowa masa makowa , pyszne ciasteczka , ostra na slodko , blog kulinarny (7)xxx

SKŁADNIKI:

( ok. 20 szt )

CIASTO:

* mąka – 300 g

* jajko – 1 szt

* masło – 150 g

* cukier puder – 50 g

NADZIENIE:

* mielony mak – 100 g

* cukier – 25 g

* miód – 30 g

* orzechy, płatki migdałów, kandyzowana skórka – ok. 100 g

* mleko – 75 ml

ciasteczka makowe , makowe ciastka , ciastka z makiem , kruche ciastka , masa makowa , domowa masa makowa , pyszne ciasteczka , ostra na slodko , blog kulinarny (6)xx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Masło ziekamy z mąką , dodajemy jajko i cukier puder, zagniatamy ( możemy podlać odrobiną wody ).

Owijamy w folię spożywczą i wkłądamy na 30 minut do mrożenia.

Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wyciamy okrągłe ciasteczka.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut ( do zrumieniania ).

NADZIENIE:

Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.

Dodajemy miód i cukier.

Zalewamy mlekiem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.

Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje.

CAŁOŚĆ:

Przestudzone ciasteczka smarujemy masą makową bakaliami, przykrywamy, dociskamy.

Obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.

Smacznego!

ciasteczka makowe , makowe ciastka , ciastka z makiem , kruche ciastka , masa makowa , domowa masa makowa , pyszne ciasteczka , ostra na slodko , blog kulinarny (1)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    FAWORKI KARNAWAŁOWE / CHRUST
    8 stycznia 2015 at 00:15

    […] chrupiące „ciasteczka„, które najczęściej smażone są w okresie karnawału i na Tłusty […]

  • Reply
    KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ - WALENTYNKOWE SERDUSZKA
    9 lutego 2015 at 19:33

    […] Niesamowicie kruche ciasto … […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress