OPONKI CZEKOLADOWE Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI

Niedługo Tłusty czwartek, a co za tym idzie na naszych stołach królować będą pączki, oponki , faworki, róże i inne karnawałowe przysmaki.

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne czekoladowe oponki, które są świetnym pomysłem nie tylko na Tłusty Czwartek.

Oblane solonym karmelem i chrupiącymi orzechami zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienie.

Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają.

Spróbujcie!

oponki serowe , czekoladowe oponki , tlusty czwartek , karnawalowe slodycze , solony karmel , karmel z orzechami , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (1)xx

SKŁADNIKI:
( ok. 15 szt )

* mąka – 110 g

* ser biały półtłusty – 130 g

* kakao – 15 g

* wanilia – 1 laska

* cukier – 40 g

* soda – 1 płaska łyżeczka

* żółtko – 1 szt

* śmietana kwaśna 18% – 60 g

* olej do smażenia

DODATKOWO:

* cukier – 4 łyżki

* woda – 1/4 szkl

* śmietana 30% słodka – 8 łyżek

* masło – 2 łyżki

* sól – 1 szczypta

* orzechy – ok. 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SOLONY KARMEL:

Do rondelka wsypujemy cukier,podgrzewamy do rozpuszczenia.

Dodajemy wodę i energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści.

Po chwili dodajemy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy przez ok.5 minut.

Dodajemy masło oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy, odstawiamy, gotowe.

OPONKI:

Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy.

Ser biały miksujemy z żółtkami, śmietaną i ziarenkami z wanilii na gładką masę.

Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę.

Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku.

Polewamy solonym karmelem i posypujemy podprażonymi i posiekanymi orzechami.

Smacznego!

oponki serowe , czekoladowe oponki , tlusty czwartek , karnawalowe slodycze , solony karmel , karmel z orzechami , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (3)xx

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Marta
    29 stycznia 2015 at 12:13

    Wyglądają pysznie!
    Zabrałabym się do roboty przed tłustym czwartkiem, gdyby nie fakt, że nie mogę jeść na razie nic smażonego. :(
    Może masz jakiś fajny przepis na tłustoczwartkowe szaleństwo bez smażenia? :)

  • Reply
    CIASTECZKA Z PATELNI / WALIJSKIE
    29 stycznia 2015 at 19:12

    […] Możemy do niech dodać migdały , tak jak ja … rodzynki … posiekane orzechy … czekoladę – co tylko mamy ochotę!     SKŁADNIKI:   – mąka – 2 szklanki – proszek do […]

  • Reply
    Zmiksowana.pl
    9 lutego 2015 at 11:32

    Ojjjj…. czekoladowych jeszcze nie robiłam, świetny pomysł, na pewno je wypróbuję na dniach :D

  • Reply
    DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE
    12 stycznia 2016 at 08:27

    […] do oporu będziemy zajadać się Oponkami zwanymi również donatami / […]

  • Reply
    VADA - pączki / donaty z soczewicy / kuchnia indyjska
    5 lutego 2016 at 19:04

    […] się je w kształcie donatów ( oponek ) i smaży na […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress