CIASTO CYTRYNOWE JOGURTOWE – KUKURYDZIANE , BEZGLUTENOWE

ciasto bezglutenowe , ciasto jogurtowe , kukurydziane , cytrynowe , szybkie latwe ciasto , tanie , babka , ostra na slodko , blog kulinarny (1)xxx

Dziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe.

Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , tylko takie jogurtowe z mąki kukurydzianej.

Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej.

Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika!

Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również osoby liczące kalorie ;)

Dodatek cytrynki sprawia, że ciasto wspaniale orzeźwia i jest świetnym dodatkiem do popołudniowej kawki.

ciasto bezglutenowe , ciasto jogurtowe , kukurydziane , cytrynowe , szybkie latwe ciasto , tanie , babka , ostra na slodko , blog kulinarny (2)xxx

SKŁADNIKI:
( keksówka )

* mąka kukurydziana – 4 łyżki
* jajka – 3 szt
* jogurt naturalny – 180 g
* cukier lub ksylitol – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* skórka cytrynowa – 1 łyżka

* osoby będące na diecie bezglutenowej wybierają oczywiście proszek do pieczenia bez glutenu 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy.

Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ).

Pieczemy ok. 40 minut, strudzimy i gotowe!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

18 komentarzy

  • Reply
    Izaa
    12 listopada 2012 at 09:50

    ale piękny kolorek

  • Reply
    Inspirowane Smakiem
    12 listopada 2012 at 10:01

    Ale żółciutkie. :)

  • Reply
    Ervisha
    12 listopada 2012 at 10:55

    O i jest przepis na ciacho :D

  • Reply
    peggi
    13 listopada 2012 at 00:38

    Witam :-) Przyznałam Ci nominację – zapraszam do wspólnej zabawy http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html ;-)

  • Reply
    GorzkaCzekolada
    15 listopada 2012 at 22:12

    Powiedz proszę na jakiej wielkości formę przewidziany jest powyższy przepis. Wygląda bardzo zachęcająco. Dziękuję za pomysł i pozdrawiam :)

    • Reply
      Ostra Na Słodko
      15 listopada 2012 at 22:32

      Tak jak pisze w opisie – robimy go w formie do keksa.
      Takiej najmniejszej.

    • Reply
      GorzkaCzekolada
      16 listopada 2012 at 01:36

      Dziękuję! Zabrakło mi właśnie słowa „najmniejsza”.

  • Reply
    gin
    16 listopada 2012 at 18:51

    Kolor ma po prostu cudny! :)

  • Reply
    Ola
    16 listopada 2012 at 22:12

    jutro upiekę to rewelacyjne ciasto tylko skoczę do Lidla po jogurt grecki,mam nadzieję że mi też tak pięknie wyrośnie.

  • Reply
    Kruche kukurydziane ciasteczka w czekoladzie
    5 sierpnia 2014 at 21:26

    […] ciasteczka w czekoladzie Nie wiem jak Wy , ale ja uwielbiam ” pracować ” na mące kukurydzianej! Z takiej właśnie mąki postanowiłam zrobić dzisiejsze ciacha , które umiliły chłodne […]

  • Reply
    Monika
    22 lutego 2015 at 15:03

    zrobiłam, nie urosło a w konsystencji jak guma :( nie wiem czemu, a taką miałam na nie ochotę ;(

  • Reply
    Ilinois
    11 marca 2015 at 16:04

    Mi też nie urosło za bardzo…, ale w smaku ok.

  • Reply
    Ania
    19 kwietnia 2015 at 17:15

    A czy to ciasto wyjdzie np. z mąki orkiszowej?

  • Reply
    Ktoś
    22 września 2015 at 15:14

    Podpisuje się pod Moniką – wyszło mi to samo i niski jak nie wiem.. Powinnaś też napisać, że białka utrzeć z cukrem i powoli dodawać kolejne składniki, bo np jak dla mnie – początkującego zmyliłaś mnie i nie wyszło jak trzeba. Teraz piecze się jak należy i zobaczymy co wyjdzie z tego ;)

  • Reply
    CIASTO JOGURTOWE Z BAKALIAMI
    22 lutego 2016 at 23:30

    […] Wiem wiem , uwielbiacie ciasta jogurtowe! […]

  • Reply
    Justyna
    20 marca 2016 at 17:43

    a moje wyszło nawet w miarę ale w innej formie robiłam i musiałam dać więcej mąki i mniej cukru właściwie dałam Stewie zamiast cukru i dodałam cynamon.

  • Reply
    A.
    5 października 2016 at 16:25

    Ja najpierw zmiksowałam jajka z cukrem, później dodałam resztę składników. Pół łyżeczki proszku wymieniłam na sodę. Właśnie się piecze i już pięknie pachnie, co z tego wyjdzie – zobaczymy :-)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress