JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI?

Szparagi to warzywa, na które sezon trwa krótko, bo tylko kilka tygodni.

A szkoda, bo są to warzywa nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

Uznaje się je również za afrodyzjaki ;)

Przygotowane w odpowiedni sposób stworzą danie, którym zachwycą się nawet Ci, którzy do tej pory szparagów nie darzyli specjalną miłością.

* Jakie szparagi wybrać?

* Czy trzeba je obierać?

* Jak gotować?

* I co można z nich przyrządzić?

Przeczytajcie!

RODZAJE SZPARAGÓW

Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj ma nieco inny smak oraz wymaga innego sposobu przygotowania.

Białe szparagi –  są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać – sprawdzą się więc te o średniej grubości, nie cienkie.

Zielone szparagi – są delikatniejsze w smaku.

Fioletowe szparagi – mają intensywny zapach i są najsłodsze.

JAK WYBRAĆ ŚWIEŻE SZPARAGI?

To jest ten najważniejszy krok!

Na targach, straganach czy też w sklepach sięgajmy tylko po te szparagi, których główki są zamknięte.

Ścięte końce warzyw powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste.

Przy pocieraniu o siebie powinny charakterystycznie skrzypieć.

PRZYGOTOWANIE SZPARAGÓW:

Świeże szparagi, owinięte w wilgotną ściereczkę, można przechowywać maksymalnie do 3 dni w lodówce.

Najlepiej jest jednak przygotować je jak najwcześniej.

ZIELONE SZPARAGI:

Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki.

Im szparagi młodsze, tym odcięta końcówka powinna być krótsza.

Możemy posłużyć się prostym trickiem – wystarczy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu.

Gotujemy je na stojąco, związane nitką ( by równo się gotowały ) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.

Główki zielonych szparagów powinny znajdować się nad poziomem wody – są na tyle delikatne, że zmiękną dzięki samej parze.

Czas gotowania zielonych szparagów to ok. 7 – 10 minut.

Po tym czasie szparagi powinny być miękkie, ale nie przegotowane.

BIAŁE SZPARAGI:

Białe szparagi najpierw myjemy, a następnie obieramy, pomijając główki.

Obieranie zaczynamy pod główką i kierujemy się w dół, usuwając wszystkie włókna.

Musimy odciąć również zdrewniałe końcówki.

Świeże szparagi wymagają usunięcia niewielkiej części – ok. 2 cm, ale im warzywa są starsze, tym większą część końcówki trzeba odciąć.

Białe szparagi gotuje się w osolonej wodzie, związane, z niezamoczoną główką.

Z racji tego, że są grubsze od zielonych wymagają dłuższego czasu gotowania: ok. 12 – 15 minut.

MROŻENIE SZPARAGÓW:

Jeśli chcemy zamrozić szparagi, należy je najpierw obrać i kolejno zamrozić (bez blanszowania).

Chcąc przygotować szparagi, należy wrzucić je na gotującą się wodę, bez uprzedniego rozmrażania.

ZASTOSOWANIE SZPARAGÓW:

Szparagi można przygotować na wiele sposobów: gotowane we wodzie, pieczone w folii aluminiowej, ugotowane a potem smażone na maśle lub gotowane worku do pieczenia oraz na parze.

Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej.

Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta.

Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy.

Wypatrujcie!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress