TRDELNIK ( Kürtőskalács , kürtős kalács )- słowackie ciasto kominowe

Trdelnik jest tradycyjnym ciastem pochodzącym ze Słowacji, z miasta Skalica.

Wykonany z walcowatego ciasta, które tradycyjnie owija się wokół kija, a następnie grilluje i obsypuje cukrem i cynamonem.

Historia mówi, że sprowadził go na Słowację w XVIII wieku węgierski generał József Gvadányi, a dokładniej jeszcze, stało się to za sprawą jego kucharza, który pochodził z Transylwanii.

Rumuńskim i bułgarskim odpowiednikiem Trdelnika jest Kürtőskalács lub kürtős kalács i oznacza „ciastko z paleniska”.

Zwane są również ciastem kominowym, gdyż po zdjęciu z wałka mocno parują, wręcz bucha z nich para!

Świeżutkie Trdelniki są miękkie i bardzo delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz.

Niesamowicie pachną cynamonem!

Możecie je dodatkowo obsypać posiekanymi orzechami, migdałami … albo po upieczeniu oblać pyszną mleczną czekoladą ;)

Polecam!

Warto spróbować!

 trdelnik , ciasto kominowe , Kürtőskalács , kürtős kalács , slowacja przepisy , przepisy ze slowacji , ostra na slodko , sylwia ladyga , blog kulinarny (2)xx

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 300 g

* mleko – 120 ml

* świeże drożdże – 20 g

* cukier – 2 łyżki

* jajko – 1 szt

* roztopione masło – 35 g

* sól – 1 szczypta

DODATKOWO:

* roztopione masło do posmarowania

* cukier + cynamon + bakalie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Letnie mleko mieszamy z drożdżami oraz cukrem – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Pozostałe składniki ( oprócz masła )  mieszamy ze sobą, dodajemy wyrośnięte drożdże , a na koniec roztopione masło – wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy.

( Ciasto jest klejące – takie ma być ).

Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

Po wyrośnięciu wałkujemy i tniemy na ok. 4 cm paski.

Każdy pasek owijamy wokół butelki ( np. po oranżadzie , bez naklejki ).

Całość smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem ( + ew. bakaliami ).

Wkładamy pionowo do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 12-15 minut.

I gotowe!

Smacznego!

trdelnik , ciasto kominowe , Kürtőskalács , kürtős kalács , slowacja przepisy , przepisy ze slowacji , ostra na slodko , sylwia ladyga , blog kulinarny (5)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress