NALEŚNIKI ORKISZOWE – najlepsze proporcje / idealne!

Mąkę orkiszową wykorzystuję w swojej kuchni dopiero od niedawna, ale już zdążyłam się w niej totalnie zakochać.

Szczególną miłością darzę naleśniki!

Na samym początku trochę bałam się użyć samej orkiszowej do ich przygotowania, ale przełamałam się i absolutnie nie zawiodłam!

Znalazłam idealne proporcje, którymi chętnie się z Wami podzielę.

Naleśniki z mąki orkiszowej są fantastyczne, dużą bogatsze w smaku, łatwiej się smażą i nadają się do przygotowywania naleśników zarówno na słodko, jak i słono czy wytrawnych.

Koniecznie wypróbujcie!

Naleśniki z mąki orkiszowej Was zachwycą!

Polecam!

nalesniki orkiszowe , nalesniki fit , fit przepisy , zdrowe nalesniki , nalesniki z maki orkiszowej , ostra na slodko , sylwia ladyga (2)xx

SKŁADNIKI:

* mąka orkiszowa ( razowa typ 2000 ) – 1 szkl
* mleko ( 1,5% ) – 1 szkl
* duże jajko – 1 szt
* olej z pestek winogron / oliwa – 1 łyżka
* sól -1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, smażymy na gorącej, odrobinę natłuszczonej patelni.

Smacznego!

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    Stach
    25 sierpnia 2016 at 16:53

    A czym się to ciasto naleśnikowe różni od zwykłego ciasta naleśnikowego – z mąki pszennej – oprócz oczywiście samej mąki?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      25 sierpnia 2016 at 16:55

      Nalesniki z mąki orkiszowej są calkiem inne w smaku i konsystencji niż naleśniki z mąki pszennej.
      Niewłasciwe proporcje sprawią , że ciasto albo będzie gorzekie albo się całkowicie będzie rozpadać po usmażeniu.

  • Reply
    Słodka Mama
    10 października 2016 at 15:00

    Trafiłam tu przypadkiem ale na pewno zostanę na dłużej. Naleśniki IDEALNE pierwszy raz robiłam z mąki orkiszowej wyszły rewelacyjne.

  • Reply
    monikapietowska
    16 stycznia 2017 at 12:13

    A czy jest coś czym można zastąpić mleko? Woda? Nie mogę pić mleka..

  • Reply
    Ewa
    17 stycznia 2017 at 17:30

    Czy dodawać wode gazowaną?

  • Reply
    Natalia
    17 stycznia 2017 at 20:34

    Hej, zastanawiam się ile mniej więcej naleśników wyszło Ci z takich proporcji? :)

    Dodam, że mam patelnię o średnicy 24 cm :D

  • Reply
    Marcelina
    8 sierpnia 2018 at 16:57

    Naleśniki orkiszowe są rewelacyjne! Pyszne w smaku, bardzo ładnie się pieką i dają się łatwo przewracać. Zawsze wychodzą. Zagościły u mnie w jadłospisie na stałe. ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 sierpnia 2018 at 23:37

      Strasznie się cieszę! :))))
      Następnym razem czekam na zdjęcie!

  • Reply
    EWA
    16 października 2018 at 20:04

    właśnie skończyłam smażyć.Mają specyficzny smak ale dla mnie super.Zrobiłam ze szpinakiem .Pycha

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 października 2018 at 20:07

      Smak i też zapach inny … Ze szpinakiem genialny pomysł!
      Coś jeszcze dodałaś oprócz szpinaku?

  • Reply
    Beat
    28 listopada 2018 at 19:51

    Rzadko cokolwiek komentuję, ale tutaj muszę! Z uwagi na dietę zdrowotną zostałam zmuszona do wyeliminowania mąki pszennej. Naleśniki z inną mąka mi nie wychodziły! 😤 dzisiaj zrobiłam wg tego przepisu i….. są obłędne! Szybko zostały zjedzone, dzisiaj z mięsem mielonym, następne będą na słodko 🤩 Polecam!!!

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress