Za oknem może i coraz chłodniej, ale wcale nie znaczy to, że mamy zrezygnować z ulubionych lodów!
U mnie od jakiegoś czasu tymi numer 1 jest marka lodów Carte D’or, wśród których znajduje się smak Chocolate Brownie – jeden z ulubionych!
Wiecie, że Carte d’Or w języku francuskim oznacza „Złotą kartę”
Pudełko skrywa aż 900 ml obłędnie czekoladowych, niesamowicie kremowych, delikatnych i rozpływających się w ustach lodów.
Absolutnie nie za słodkich, wręcz przeciwnie , obsypanych dużą ilością kawałków ciasta brownie – ciasta, które uwielbiają chyba wszyscy!
To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać i najchętniej wyjadałoby się je prosto z pudełka – teraz w nowym, świątecznym opakowaniu!
Ale nie nie nie!
Ja mam dziś dla Was przepis na przepysznych deser z ich użyciem!
Idealny np. na romantyczną randkę!
Połączenie Carte D’or Chocolate Brownie z delikatnymi, kokosowymi naleśnikami i wiśniami na gorąco zachwyci każde podniebienie!
Koniecznie wypróbujcie!
A ja gwarantuję, że deser Was zachwyci!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
MIESZKI KOKOSOWE:
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* mleko kokosowe – 0,5 szkl
* woda gazowana – 0,5 szkl
* wiórki kokosowe – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
* olej – 2 łyżki
SOS WIŚNIOWY:
* wiśnie w syropie – 3/4 szkl
*syrop z wiśni – 0,5 szkl
* cukier – 1 łyżka
POLEWA CZEKOLADOWA:
* kakao – 1 czubata łyżka
* masło – 2 łyżki
* cukier – 1 łyżka
DODATKOWO:
* lody Carte D’or Chocolate Brownie – 2 porcje
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MIESZKI KOKOSOWE:
Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą miksujemy, smażymy 2 duże naleśniki.
SOS WIŚNIOWY:
Do garnka wkładamy wiśnie, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem wiśniowym, gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
POLEWA CZEKOLADOWA:
W kąpieli wodnej! ( koniecznie! ) rozpuszczamy kakao z masłem i cukrem na gładki krem .
CAŁOŚĆ:
Polewą czekoladową dekoruejmy talerz.
Z naleśników tworzymy mieszki/sakiewki ( możemy związać na górze ).
Układamy porcję lodów i oblewamy sosem wiśniowym i resztą czekolady.
Fajnym dodatkiem jest zastudzony karmel!
Zajadamy!
Smacznego!
1 Comment
NALEŚNIKI ORKISZOWE - najlepsze proporcje / idealne!
20 grudnia 2015 at 22:32[…] Szczególną miłością darzę naleśniki! […]