TARTA FRANCUSKA Z GRZYBAMI, KASZĄ I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM Z ZIOŁAMI

Ajj, jak ja dawno nie robiłam żadnej tarty!

Chodziła za mną, chodziła i wychodziła!

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną tartę na cieście francuskim.

Wypełniona farszem z grzybów, kaszy jęczmiennej i zalana pysznym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem ziół.

Niezwykle sycąca, aromatyczna, no a przez to, że jest na cieście francuskim – błyskawiczna do zrobienia!

Koniecznie spróbujcie, a potem dajcie znać jak smakowała!

tarta z grzybami , tarta serowa , tarta z ciasta francuskiego, ostra na slodko , sylwia ladyga , pyszna tarta z pieczarkami (4)x

SKŁADNIKI:

( forma do tarty 24 cm )

* ciasto francuskie – ok. 250 g
* kasza jęczmienna – 100 g ( suchej )
* pieczarki ( lub inne ulubiony grzyby ) – 200 g
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* natka pietruszki – 1 pęczek
* jajko – 2 szt
* śmietana 18% – 200 ml
* ser camembert – 100 g
* sól pieprz , tymianek , papryka
* masło

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem , wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na 10 minut w celu podpieczenia ( spód możemy wysypać fasolą w celu obciążenia ).

Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Masło rozgrzewamy dodajemy posiekaną drobno cebulę, a po chwili czosnek.

Wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, solimy by puściły wodę i smażymy ok. 10 minut – doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,papryką oraz posiekaną natką pietruszki.

Przestudzony farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego.

Jajka roztrzepujemy ze śmietana , solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i wylewamy na tartę,

Wierzch przykrywamy pokrojonym w plasterki serem camembert.

Zapiekamy w 170C przez ok. 25 minut – do zarumienienia i zapieczenia masy serowo-śmietanowej.

Zajadamy gorące!

Smacznego!

tarta z grzybami , tarta serowa , tarta z ciasta francuskiego, ostra na slodko , sylwia ladyga , pyszna tarta z pieczarkami (6)x

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    NALEŚNIKI RUSKIE ( z serem i ziemniakami )
    6 maja 2016 at 11:16

    […] na pyszne i niesamowicie sycące naleśniki z ruskim farszem – czyli z ziemniakami, serem, cebulką […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress