PAELLA Z KURCZAKIEM ( / owocami morza )

Dziś znów zabieram Was do palącej słońcem Hiszpanii ( tak tak , wiem, że lubicie! ).

Co będziemy zajadać? Paellę – czyli tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej przyrządzanie z ryżu z dodatkiem szafranu ( a zarazem jedno z moich ulubionych! ).

Tradycyjnie przyrządzana jest ze świeżymi owocami morza, ale doskonale sprawdza się również wersja z kurczakiem albo mięsem z indyka.

I taką właśnie dziś dla Was przygotowałam!

Niesamowicie aromatyczna i bardzo sycąca, a przy tym bardzo łatwa do przygotowania!

Koniecznie spróbujcie Paellę z kurczakiem i przenieście się na gorące, hiszpańskie plaże!

Zapraszam!

 paella , hiszpanska kuchnia , paela , paella z kurczakiem , ostra na slodko, ryz z kurczakiem (2)xx

SKŁADNIKI :
( dla 3-4 osób )

* ryż do paelli – 200 g
* bulion warzywny – 1 l
* filet z kurczaka – 400 g
* papryka – 2 szt
* czosnek – 2 ząbki
* pomidor – 1 szt
* słodka papryka, chili, szafran – szczypta
* białe wino – 50 ml
* koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
* oliwa – 50 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu, by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.

Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę.

Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również, czosnek kroimy w plasterki.

Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut.

Dodajemy przygotowane warzywa, ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.

Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.

Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ).

Gotowe!

paella , hiszpanska paella , paella z kurczakiem , kuchnia hiszpanska , najlepsza paella , ryz z kurczakiem , spain , ostra na slodko , sylwia ladyga , blog kulinarny , ryz do paelli

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress