Ostatnio totalnie zakochana jestem w deserach w słoiczkach!
Nie tylko pięknie wyglądają, ale i obłędnie smakują!
Głowa pęka mi od pomysłów, a w mojej kuchni powstają coraz to inne smakołyki!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę!
Szarlotkę z kruchym ciastem, cynamonem, sosem karmelowym i puszystą bitą śmietaną z chipsem jabłkowym.
Niebo w gębie!
Zanurzając łyżeczkę w słoiku przedzieramy się przez soczyste, prażone w karmelu jabła, kruche ciasteczka … i zatapiamy się w prawdziwym, jabłkowym raju!
Jedząc, chce się rzec : chwilo trwaj!
Częstujcie się!
Najlepsza na świecie szarlotka w słoiku tylko dla Was!
SKŁADNIKI:
( 1 szt )
* duże jabłko – 1 szt
* kruche ciastka – 5 szt
* cukier brązowy – 3-4 łyżki
* cynamon – 1 łyżeczka
* sok z cytryny
* bita śmietana
* chips jabłkowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jabłko ( nie obieramy ) kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię, podlewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i cynamonem, dodajemy odrobinę soku z cytryny i prażymy ok. 5 minut.
Do słoiczka wkładamy: porcja jabłek + połamane ciastko + sos karmelowy w którym prażyły się jabłka + jabłka + ciastko … – tak do wykończenia składników.
Dekorujemy bitą śmietaną , odrobiną cukru z cynamonem i chrupiącym chipsem jabłkowym.
Smacznego!
No Comments