SERNIK CASTINGOWY -NAJLEPSZY SERNIK NA ŚWIECIE!

Ten sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam.

A robię go często!

Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i znika w tempie błyskawicznym!

Ileż to razy chciałam Wam dać przepis, ale nie udawało mi się odciąć nawet jednego kawałeczka do zdjęcia!

Postanowiłam, że dam go teraz – teraz przy tej wyjątkowej okazji.

Kto oglądał na TVN dziś program MasterChef ten doskonale wie, że wzięłam udział w castingu i sernik był jednym z tych przysmaków, którym zajadało się jury podczas mojego występu.

Oblizywali się ze smakiem a na mojej twarzy pojawiał się coraz szerszy uśmiech – wiedziałam , że smakuje!

W jego przygotowanie włożyłam cale serce i widać to było na talerzu!

Ten sernik jest prosty, szybki, bardzo łatwy, a jego sekret polega na tym, że nie używamy miksera przy jego robieniu, a do zrobienia używamy najlepszych składników – bardzo dobrego sera, świetnego masła i wiejskich jajek.

Najlepszy sernik na świecie – podano do stołu!

Koniecznie zróbcie!

sernik sylwia ladyga , sernik masterchef , ostra na slodko , najlepszy sernik , sernik idealny , pyszny sernik , sernik kremowy , najlepszy blog kulinarny (1)x

SKŁADNIKI:

* ser biały tłusty 3 x mielony – 1 kg

* masło min. 82% – 100 g

* drobny cukier – 200 g

* wiejskie jajka – 6 szt

* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka

* wanilia – 1 laska

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rozgrzewamy piekarnik do 170C z termoobiegiem.

Natłuszczamy tortownicę ( 23 cm ) i obsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Masło ucieramy drewnianą łyżką z 0,5 szklanki cukru, a następnie do gładkiej kremowej masy dodajemy po jednym żółtku – ucieramy cały czas.

Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii – mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno, a następnie do ubitych dodajemy resztę cukru i dokładnie mieszamy.

Na masy z żółtkami dodajemy łyżka po łyżce twaróg i mieszamy na gładką masę – robimy to również drewnianą łyżką.

Kiedy masa będzie gładka dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy ok. 50 minut w 170C a następnie zmniejszamy do 150C ( bez termoobiegu ) i dopiekamy ok. 15 minut.

Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia!

Posypujemy cukrem pudrem.

UWAGA!

 Nie „ułatwiamy” sobie zadania używając miksera – jego użycie sprawi, że sernik napowietrzy się, wyżej wyrośnie a zarazem opadnie, a do tego nie będzie miał idealnie kremowej konsystencji.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

48 komentarzy

  • Reply
    MMS
    5 września 2016 at 10:18

    Wiernie śledzę wszytkie Twoje posty z przepisami. Twój blog jest moim ulubionym, wszystko zawsze wychodzi przepyszne ;)
    Możesz doradzić jakie konkretnie sera używasz do tego ciacha ;)? Chciałabym, żeby wyszło równie dobre co Twoje :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 września 2016 at 10:19

      Bardzo miło mi to słyszec :))))
      Używam wiejskiego tłustego sera, takiego domowego.
      3 razy mielę i dopiero wtedy robię.
      Wychodzi obłędny!

  • Reply
    Sysia
    5 września 2016 at 12:41

    Witam chciałabym zrobić dodatkowo z rosą czy mogę dodać więcej żółtek aby później mieć z czego zrobić rosę i czy zwiększyć wtedy ilość jakiegoś innego składnika żeby nie wyszło za rzadkie

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 września 2016 at 12:45

      Ten sernik nie jest dobrym pomysłem na przerobienia go na rosę – sam w sobie jest idealny i każda kombinacja może sprawiać , że nie będzie tak kremowy.
      Z rosa polecam ten -http://ostra-na-slodko.pl/2015/02/07/sernik-z-rosa/

  • Reply
    Bożena
    5 września 2016 at 14:46

    A czy mogę użyć miksera, żeby sobie ułatwić?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 września 2016 at 15:08

      Bożenko, użycie miksera sprawi, że sernik napowietrzy się, a zarazem urośni wysoko do góry, dużo opadnie i nie będzie tak idealnie kremowy.
      Sekret własnie w tym ręcznym ucieraniu.

  • Reply
    elkapatelka
    5 września 2016 at 15:30

    az dziw bierze, że sernik pieczony w piekarniku a nie sabatniku.
    To juz nasze prabacie wiedziały że tajemnicą dobrego jakiegokolwiek ciasta jest świeżość i czystośc składników. Ot i cała filozofia smaku.

  • Reply
    Kasia
    6 września 2016 at 07:52

    A można dodać np rodzynki lub morele?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 września 2016 at 08:31

      Jak najbardziej mozna dodać – wszystkie dodane składniki obtaczamy wczesniej w mące ziemniaczanej i pamiętajmy, żeby ie przesadzać z ich ilością :)

  • Reply
    Irena
    6 września 2016 at 09:41

    Czy można użyć twarogu sernikowego? I czy można zastąpić cukier miodem?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 września 2016 at 09:59

      Zdecydowanie dużo lepszy będzie z sera własnoręcznie 3krotnie mielonego.
      Jeśli chcesz użyć sera wiaderkowego polecam TYLKO TE bardzo gęste i kremowe – najlepszej jakości.
      Cukru proszę nie zastepować w tym wypadku miodem

  • Reply
    Olka
    6 września 2016 at 16:40

    Czy po upieczeniu sernika można uchylić drzwiczki od piekarnika, aby szybciej wystygł? Czy wówczas całkowicie opadnie?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 września 2016 at 16:41

      Sernik tak czy iak troszkę opadnie – jest to zupełnie naturalne.
      Śmiało moze się studzić przy uchylonych drzwiczkach .

  • Reply
    MAGDA
    7 września 2016 at 10:54

    Mam kilka pytan :-) czy jest możliwość użycia sera z wiaderka np Piatnicy jest on zmielony i bardzo zbity, czy do ubicia białek mozna jednak użyć miksera ? :-) i czy jak wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika przy 170C to wtedy może być termoobieg? Pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 września 2016 at 11:09

      Więc tak : Jeśli ser jest naprawdę gsty, kremowy i dobrej jakości czyli np Piątnica , Wloszczowa to jak najbardziej moża go użyć.
      Do samych białek możemy użyć miksera, ale później już absolutnie nie ( taka kara! :D )
      Sernik zaczynamy piec z termoobiegiem ( jesli widzimy, że zbyt się przypieka na górze przykrywamy go folią aluminiową ).

      Smacznego! :*

  • Reply
    MAGDA CICHOWLAS
    7 września 2016 at 14:25

    Bardzo dziękuję za komplement informacji, w niedługim czasie będę próbowała podejść do tego przepisu, oczywiście pozytywnym wynikiem :-) pochwalę się na blogu :-) pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    14 września 2016 at 15:11

    Czy mogłabyś podać nazwę jakiego sera Ty używasz?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      14 września 2016 at 15:22

      Kochana ja kupuję wiejski, taki z placu, krojony na wagę.
      Ale sklepowe również się nadadzą – pamiętaj by były dobrej jakości, świeży ( tlusty albo półtłusty )

  • Reply
    Kasia
    15 września 2016 at 01:42

    Masło ucieramy z cukrem łyżką?ja wiem że drewnianą,ale może być kulką?

  • Reply
    Marzena
    17 września 2016 at 12:32

    Piekłam według przepisu,wszystko super,patyczek suchy ,ale jak ostygł,dół serniczka troszkę jest wilgotny..Mam nadzieję że się dopiekł,może być niedopieczony???

    • Reply
      Ostra na Słodko
      17 września 2016 at 12:39

      Dopiekł się na 100%
      Ogólnie sernik wychodzi taki wilgotny, kremowy …. jak dokładnie wystygnie wszystko powinno ładnie stać :)
      A w smaku jak ? :)))

  • Reply
    Beata
    18 września 2016 at 15:26

    A czy pianę z cukrem tez można ubić mikserem czy już ręcznie?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 września 2016 at 00:18

      Pianę z cukrem jak najbardziej, później już nie ruszamy miksera <3

  • Reply
    Agnieszka
    21 września 2016 at 08:36

    witam :) chciałabym upiec ten sernik. pytanie – nie mam termoobiegu :( w ilu stopniach powinnam w takim razie piec i jak długo?
    pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 września 2016 at 08:39

      Temparatury nie zmieniaj.
      Ułóż sernik na wyższej pólce i piecz go k. 10-15 minut dłużej, z tym , że przykry wtedy górę folią aluminiową.
      Pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
      Smacznego :*

      • Reply
        Agnieszka
        21 września 2016 at 15:00

        Tą folię to od początku pieczenia?

  • Reply
    Anita
    24 września 2016 at 18:00

    Najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadlam! Nie moglam sie doczekac az wystygnie I na cieplo juz probowalam ❤️

  • Reply
    Marta
    6 października 2016 at 11:50

    A czy mogę dać normalny cukier zamiast drobnego? Jeśli to tak to tyle samo czy mnie może?

    Pozdrawiam:)

  • Reply
    Kasia
    4 grudnia 2016 at 15:57

    Sernik wyszedl przepyszny,puszysty,kremowy… mhhmm,polowe zjedlismy na cieplo,a czy druga polowe po wystygnieciu wstawic do lodowki? Czy nie ma takiej koniecznosci?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      4 grudnia 2016 at 16:03

      Super!!!! Strasznie się cieszę! Śmiało o lodówki — zimny równie obłędny!

  • Reply
    ANULA
    15 grudnia 2016 at 22:32

    Witam.
    Jeśli chciałabym upiec w dużej prostokątnej blaszce a nie tortownicy to trzeba by zmienic (zwiększyć) ilość składników, tak aby sernik nie był zbyt niski?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 grudnia 2016 at 22:55

      Tak, zdecydowanie trzeba podwoić składniki.
      Czas pieczenia też wydłużamy, z tym , że „dopiekamy go” w ten niższej temperaturze uważając, by góra nie przyrumieniła się na bardzo ciemny kolor.

  • Reply
    Mi
    21 grudnia 2016 at 08:56

    Hej, kochana dostałam takie prawdziwy wiejski twaróg od „baby ze wsi”. Czy mogę upiec z niego twój sernik? Mam 2kg, myślisz że mogę podwoić wszystkie składniki i będzie ok na dużą blachę? I ostatnie pytanie, bo lubię w serniku rodzynki i skórki pomarańczy, czy nie zepsuje to przepisu jak dodam? Wiesz nie oklaplnie itd.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 grudnia 2016 at 09:22

      Tak , wiejski twaróg jak najbardziej :)))
      Czas pieczenia będzie trzeba oczywiście wydłużyć ( na początku w 170C, potem dopiekaj w 150-160C )
      Rodzynki i skórka pomarańczy jak najbardziej – pamiętaj, żeby btoczyć rodzynki wcześniej w odrobinie mąki ziemniaczanej.
      Ilość cukru dopasuj „pod siebie”
      Wspólczuję ucierania 2 kg sera :D heheheh
      Pamiętaj – nie używamy miksera! Tylko do białej można go użyć

  • Reply
    Zuza
    21 grudnia 2016 at 14:22

    ‚Białka ubijamy na sztywno, a następnie do ubitych dodajemy resztę cukru i dokładnie mieszamy.’ <– to znaczy, że ubijamy białka mikserem, a po dodaniu cukru mieszamy? Czy używamy miksera do połączenia z białkami?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 grudnia 2016 at 14:27

      Kochana przeczytaj dokładnie cały przepis – najlepiej CAŁY sernik ubić ręcznie ( łącznie z bialkami ).
      Jeśli musisz użyć miksera to możemy go użyć do ubicia samych białej i później tych z cukrem. Później całkowicie odstawiamy mikser.

      • Reply
        Zuza
        22 grudnia 2016 at 13:47

        To rozumiem, że masę wcześniej przygotowaną mieszamy z białkami ręcznie – chodzi mi o to, że białka ubijamy z cukrem, czy ubijamy same białka, a cukier, który do nich dodajemy, mieszamy ręcznie?

  • Reply
    Magda
    27 grudnia 2016 at 15:32

    Czy mogę ser „zmielić” blenderem, rozdrabniaczem? Niestety nie posiadam maszynki do mielenia. Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam

  • Reply
    Mi
    21 stycznia 2017 at 08:17

    Zrobiłam:) z wiejskiego sera, z rodzynkami i skórkami pomaranczy. Wyszedł genialny, taki jak pamiętam z dzieciństwa. Zajadałam całe świeta. Dziękuję za cenne wskazówki i super przepis. Dziś zabieram się za sernik kokosowy na ciemnym spodzie :) dam znać jaki efekt.

  • Reply
    Anna
    12 kwietnia 2017 at 20:11

    O ile powinnam wydłużyć czas pieczenia podwójnej porcji w prostokątnej blasze?

  • Reply
    asia
    29 kwietnia 2017 at 22:27

    Jeszcze nie smakowałam, ale na dzień dobry coś poszło nie tak… W piekarniku sernik dość mocno urósł, i podczas studzenia mocno opadł… Hmmm…

    • Reply
      Ostra na Słodko
      29 kwietnia 2017 at 22:31

      Zbyt długo ubijałaś i za mocno napowietrzyłaś sernik.

  • Reply
    patrryszja
    10 lipca 2017 at 16:38

    A moglabys podac z jakich ty korzystalas skladnikow? (chodzi mi o marki)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress