KRUCHE CIASTO – SŁODKIE I SŁONE – IDEALNE!

Kruche ciasto – niby takie proste, a nie zawsze wychodzi tak idealnie jak byśmy tego chcieli.

Nadaje się do kruchych tart i tartaletek, babeczek, spodów do ciast i ciasteczek.

Można przygotować je zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej albo neutralnej.

Dziś pokażę Wam swój idealny przepis na kruche ciasto – zarówno w słodkiej jak i słonej wersji.

Więcej porad dotyczących kruchego ciasta ( jak przygotować, przechowywać, na co zwracać uwagę itd. )  możecie zobaczyć TUTAJ – warto!

kruche-ciasto-idealne-kruche-ciasto-kruche-ciasto-slodkie-slone-kruche-ciasto-sylwia-ladyga-3x

WERSJA SŁODKA

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 200 g

* masło – 100 g

* cukier – 90 g

* żółtko – 1 szt

* śmietana kwaśna – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie przygotowujemy wg przepisu.

kruche-ciasto-idealne-kruche-ciasto-kruche-ciasto-slodkie-slone-kruche-ciasto-sylwia-ladyga-2x

WERSJA SŁONA:

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 250 g

* masło – 125 g

* żółtko – 1 szt

* sól – 1 lyżeczka

* woda – 50 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie przygotowujemy wg przepisu.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Asia
    21 lutego 2017 at 21:40

    Jestem osobą nie jadającą pszenicy. Czasem jadam rzeczy z mąki orkiszowej ale to bardzo rzadko. Czy znasz propozycję mąki i reszty składników na ciasto kruche? Ostatnio próbowałam z mąki kokosowej i niestety strasznie się rozpada…
    Nie mam również przesiewacza do mąki – czy bardzo to wpływa na spójność ciasta?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 lutego 2017 at 23:45

      Hej!
      Nie robiłam nigdy z mąki orkiszowej ( w sumie to chętnie wyorobuję! :))) )

      Mąka kokosowa absolutnie się nie nadaje bo jest całkiem sypka i krucha – ona sie rozpada nawet w przypadku racuchów czy nalesnikow

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress