KRUCHE CIASTO – SŁODKIE I SŁONE – IDEALNE!

Kruche ciasto – niby takie proste, a nie zawsze wychodzi tak idealnie jak byśmy tego chcieli.

Nadaje się do kruchych tart i tartaletek, babeczek, spodów do ciast i ciasteczek.

Można przygotować je zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej albo neutralnej.

Dziś pokażę Wam swój idealny przepis na kruche ciasto – zarówno w słodkiej jak i słonej wersji.

Więcej porad dotyczących kruchego ciasta ( jak przygotować, przechowywać, na co zwracać uwagę itd. )  możecie zobaczyć TUTAJ – warto!

kruche-ciasto-idealne-kruche-ciasto-kruche-ciasto-slodkie-slone-kruche-ciasto-sylwia-ladyga-3x

WERSJA SŁODKA

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 200 g

* masło – 100 g

* cukier – 90 g

* żółtko – 1 szt

* śmietana kwaśna – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie przygotowujemy wg przepisu.

kruche-ciasto-idealne-kruche-ciasto-kruche-ciasto-slodkie-slone-kruche-ciasto-sylwia-ladyga-2x

WERSJA SŁONA:

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 250 g

* masło – 125 g

* żółtko – 1 szt

* sól – 1 lyżeczka

* woda – 50 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie przygotowujemy wg przepisu.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress