Sezon na cukinię w pełni, u mnie w ogródku kilka nowych już wychodzi zza krzaczka, także coś pysznego znów będę musiała wymyślić!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne klopsiki z cukinii ( takie Zucchini balls ), które są fajnym pomysłem zarówno jako samodzielne danie lub też dodatek do obiadu.
Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym!
Na imprezie można je nadziać na drewniane patyczki lub wykałaczki – z całą pewnością zrobią furorę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* starta cukinia – 2 szkl
* duże jajko – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* mąka pszenna – 2 czubate łyżki
* bułka tarta – ok. 0,5 szkl
* olej do smażenia
* sol, pieprz
DODATKOWO:
* jogurt naturalny – ok. 150 g
* czosnek – 2-3 ząbki
* szczypiorek
* sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Startą cukinię odsączamy z nadmiaru wody,a wkładam do miski
Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną cebulę oraz czosnek, doprawiamy do smaku.
Z masy formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i na głębokim oleju smażymy na rumiano.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z sosem czosnkowym ( jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i odrobiną soli ).
Smacznego!
1 Comment
Ewa Skórzak
7 września 2016 at 10:51Super sprawa.Zrobię sobie takie,gdyż urodzaj cukinii na działce w tym roku przerósł moje oczekiwania. Jedynie wprowadzę małą zmianę.A mianowicie upiekę je w piekarniku.Nie wiem,czy wyjdą,ale staram się trzymać dietę i głęboki tłuszcz u mnie to pojęcie od dawna nie używane.Już tą bułka tartą będzie mi się czkać przez wyrzuty sumienia.Ale co tam? Cukinia ma mało kalorii to się zbilansuje.Dam znać,jak wyszły pieczone.Pozdrawiam !