HUMMUS Z ROZMARYNEM I PRAŻONYM SEZAMEM – idealny!

 

Hummus jest pochodzącą z Libanu potrawą, popularną na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, ale znaną też w kuchniach kaukaskich.

Występuje w wielu wariantach i zajada się go najczęściej z chlebem pita albo chrupiącymi warzywami.

Według legendy został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych, a obecnie jest jednym z podstawowych dań kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.,

Podstawowym składnikiem jest zawsze ciecierzyca, czosnek , tahini ( pasta sezamowa ) , oliwa, sok z cytryny i przyprawy.

Ja dziś mam dla Was swoją ulubioną wersję hummusu – z prażonym sezamem i rozmarynem.

Niesamowicie aromatyczna i łatwa do zrobienia.

Idealna jako przekąska na imprezę!

Polecam – ten hummus jest idealny!

hummus , hummus idealny , pasta tahini , pasta z ciecierzycy , kuchnia wegetarianska , sylwia ladyga , ostra na slodko , blog kulinarny (1)x

SKŁADNIKI:

* ciecierzyca ( sucha ) – 1 szkl
* pasta tahini jasna – 1 szkl
* bardzo zimna woda – 1/3 szkl
* czosnek – 3 ząbki
* sok z cytryny – 3 łyżki
* sezam – 3 łyżki
* soda oczyszczona – 2 łyżeczki
* oliwa z oliwek
* sól
* pieprz
* świeży rozmaryn

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dzięń przed przygotowaniem hummusu zalewamy go zimną wodą z łyżeczką wody ( wody ma być 2 x tyle co ciecierzycy ).

Następnego dnia odcedzamy, płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy resztę sody i gotujemy przez ok. 40-45 minut.

Uwaga!

Ciecierzyca musi być dobrze ugotowana!

Ziarenka musi z łatwością rozgniatać się w palcach i być w środku kremowe.

Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, płuczemy, wkładamy do blendera , dodajemy pastę sezamową, sól, sok z cytryny i czosnek – wszystko miksujemy na gładko.

Do gęstej masy powoli wlewamy bardzo zimną wodę nie przerywając miksowania – ucieramy przez ok. 3 minuty.

Tak przygotowany przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną dobrej jakości oliwy, posypujemy podprażonym sezamem oraz świeżym rozmarynem i pieprzem.

hummus , hummus idealny , pasta tahini , pasta z ciecierzycy , kuchnia wegetarianska , sylwia ladyga , ostra na slodko , blog kulinarny (3)xx
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress