POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI

Policzki wieprzowe są przysmakiem, który rzadko przygotowywałam w swoim domu – było to spowodowane tym, że wymagają dość długiego duszenia albo pieczenia.

KRAKUS rzucił mi wyzwanie i z jego pomocą moja kuchnia zamieniła się w mega smaczną restaurację!

logo-krakus

Już od samego rana pachniało obłędnie, a jak się później okazało – tak samo smakowało!

Przygotowałam fantastyczne ( ale to fantastyczne! ) Policzki wieprzowe w sosie myśliwskim z pysznymi kluseczkami z parmezanem.

Danie wyszło tak genialne, ze z przyjemnością wszyscy sięgnęli po dokładkę!

PS. Dzięki KRAKUS i ich nowym produktom wstępnie przygotowywanym metodą Sous vide ( wolno gotowane ) przygotowanie ich zajęło mi tylko 30 minut!

Jest to prosty sposób a soczyste i bardzo aromatyczne mięso, bez dodatku konserwantów!

 policzki-wieprzowe-policzki-przepis-sos-mysliwski-policzki-w-sosie-mysliwskim-kluski-slaskie-ostra-na-slodko-4xxx

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

* policzki wieprzowe KRAKUS

SOS:
* czerwona cebula – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* marchew – 1 szt
* korzeń pietruszki – 0,5 szt
* świeże , miękkie pomidory – 3 szt
( można zastąpić 1 szkl passaty pomidorowej )
* czerwone wino – 0,5 szkl
* bulion – ok. 1 szkl
* liść laurowy, ziele angielskie, kminek majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pierz ziarnisty, jałowiec, cukier – do smaku
* oliwa z oliwek

KLUSKI:
* ziemniaki – ok.200 g
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* jajko – 1 szt
* parmezan

policzki-wieprzowe-policzki-przepis-sos-mysliwski-policzki-w-sosie-mysliwskim-kluski-slaskie-ostra-na-slodko-5xxx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KLUSKI:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, ugniatamy.

Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i jajko – zagniatamy gładkie ciasto.

Formujemy okrągłe kluseczki ( z dziurką ) i wrzucamy na lekko osolony wrzątek – gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

SOS:

W rondelku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy, dodajemy drobno posiekaną , czerwoną cebulę, przesmażamy, wrzucamy czosnek oraz przyprawy – ok. 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz jałowca, szczyptę majeranku oraz kminku, kilka ziarenek pieprzu oraz płaską łyżeczkę papryk.

Całość smażymy ok. 3-4 minuty aż przyprawy nabiorą aromatu.

Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew oraz pietruszkę, podlewamy czerwonym winem, redukujemy alkohol a następnie wkładamy drobno pokrojone pomidory ( lub passatę ) oraz podlewamy bulionem.

Dusimy na wolnym ogniu! przez ok. 20-25 minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas – sos musi się zrobić gęsty, klarowny i nabrać aromatu.

Po tym czasie całość blendujemy mikserem, następnie dodatkowo przecieramy przez sito.

POLICZKI WIEPRZOWE:

W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ).

CAŁOŚĆ:

Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny.

Podajemy gorące!

Smacznego!

policzki-wieprzowe-policzki-przepis-sos-mysliwski-policzki-w-sosie-mysliwskim-kluski-slaskie-ostra-na-slodko-1xxx

PS. Policzki wieprzowe przygotowane tą metodą są genialne – idealnie delikatne – rozpadają się pod dotknięciem widelca a przy tym są niesamowicie soczyste!

   policzki-wieprzowe-policzki-sous-vide-policzki-w-sosie-gnocch-policzki-krakus-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-10xx

pasek

PS.  Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować!

Są to m.in:  Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi.

Polecam!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress