VEGEBURGERY ( wegetariańskie burgery z soczewicy i buraków w domowych bułeczkach z chili i czarnuszką )

Jak dobrze wiecie uwielbiam kuchnię wegetariańską, choć wegetarianką nie jestem.

Wszelkiego rodzaju kasze, soczewice, grochy i inne tego typu warzywa nie mają przede mną tajemnic.

Kocham łączyć ciekawe i nietypowe smaki i sprawiać, że po takim połączeniu każdy oblizuje się ze smakiem.

Dziś mam dla Was przepis na genialne Wege Burgery – własnoręcznie upieczone pyszne bułeczki z dodatkiem kurkumy, chili i czarnuszki połączone z „kotletem” z buraków i soczewicy oraz świeżymi warzywami tworzą fantastyczną całość, której nawet mięsożercy się nie oprą.

Są pyszne, są sycące, są zdrowe!

Danie zachwyca nie tylko podniebienia, ale również oczy!

Są świetnym pomysłem na obiad, podwieczorek, kolację albo imprezową przekąskę – idealne na każdą porę!

Koniecznie spróbujcie – mam nadzieję , że #Ambition też będzie zachwycony!

Polecam!

  burgery-wegetarianskie-burgery-z-soczewicy-bugery-z-burakow-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-pyszne-burgery-3xx

SKŁADNIKI:

BUŁKI:

* mąka – 160 g
* letnia woda – 50 ml
* mleko – 40 ml
* świeże drożdże – 10 g
* małe jajko – 1 szt
* cukier – 1 łyżeczka
* oliwa – 1 łyżeczka
* sól, kurkuma, curry, chili, czarnuszka
* roztrzepane jajko

KOTLETY:

* surowy burak – 1 szt
* czerwona soczewica – 1 szkl
* domowe, dobrej jakości masło orzechowe – 2 łyżki
* jajko – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* bułka tarta – łyżki
* oliwa – 1 łyżka
* sól, pieprz, imbir, chili, imbir
* wiórki kokosowe

burgery-wegetarianskie-burgery-z-soczewicy-bugery-z-burakow-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-pyszne-burgery-4xx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KOTLETY:

Buraki ścieramy na dużych oczkach, połowę dodajemy do ugotowanej soczewicy.

Dodajemy jajko, masło orzechowe, cebulę, czosnek oraz przyprawy-miksujemy.

Wrzucamy pozostałe buraki i bułkę tartą.

Mieszamy, obtaczamy w wiórkach i smażymy na patelni wysmarowanej odrobiną! oliwy po kilka minut z każdej strony.

BUŁKI:

Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 15 minut.

Resztę mąki przesiewamy z przyprawami, dodajemy rozczyn, jajko, wodę oraz oliwę-mieszamy,wyrabiamy do uzyskania sprężystego ciasta. Odstawiamy.

Po wyrośnięciu wyrabiamy, dzielimy na 3-4 części i formujemy.

Układamy na blasze wyłożonej papierem i posmarowanej odrobiną masła, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy ok.22 min/200C

CAŁOŚĆ:

Podajemy na ciepło ze świeżą sałatą, pomidorami oraz kiełkami.

Smacznego!

burgery-wegetarianskie-burgery-z-soczewicy-bugery-z-burakow-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-pyszne-burgery-2xxx


Ambition z dbałością

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress