BARDZO SZYBKIE PIERNICZKI – najlepsze!

Święta tuż tuż, a ja przyznaję, że jak zawsze jestem „w proszku”!

Uszka nie zrobione, barszcz się nie kisi, karp jeszcze w wannie nie pływa, ciasta dopiero się planują w głowie, a pierniczki nie wiszą na choince, tylko pieką.

Tak tak – tak właśnie wygląda życie zakręconej blogerki kulinarnej!

W tym roku pieczenie będzie wyjątkowe, a pomaga mi w nim marka AMICA i piekarnik – Amica IN. EB853BA+ IN PYROLIZA.

Piekarnik, który był tak na prawdę moim marzeniem i myślę, że jest również marzeniem wielu kucharek, które uwielbiają spędzać czas na pieczeniu.

Elegancki, nowoczesny design, dotykowy panel, podświetlane uchwyty, 37 gotowych programów pieczenia, termosonda, funkcja slow cooking , teleskopowe prowadnice, pyroliza, równomierne pieczenie i wiele wiele innych funkcji sprawiają, że jest to urządzenie, które zachwyca na każdym kroku.

Dla zapominalskich – ściąga we wnętrzu!

O szczegółach nie będę się rozpisywać, bo wszystkie możecie poznać tutaj.

Ja przejdę do tego, co kocham najbardziej – pichcenie czas START!

Dziś pokażę Wam błyskawiczny sposób na pierniczki – takie, które absolutnie nie wymagają leżakowania i nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu.

Smakują fenomenalnie, a zapach unosi się w całym domu!

Czyli przepis dla tych zabieganych, zakręconych, no i trochę leniwych!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( ok. 50 małych lub 40 większych )
* mąka pszenna – 300 g
* mąka żytnia – 100 g
* duże jajko – 2 szt
* cukier puder – 130 g
* masło roztopione , przestudzone – 100 g
* miód – 100 g
* przyprawa do piernika – 1 łyżka
* kakao – 1 łyżka
* soda – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystko razem wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Wałujemy podsypując odrobiną mąki.

Wycinamy pierniczki.

Układamy na blasze ( blacha z piekarnika AMICA posiada nieprzywierającą powłokę, przez co nie musimy jej dodatkowo pokrywać papierem do pieczenia ).

Wkładamy do błyskawicznie nagrzanego ( dzięki funkcji szybkiego nagrzewania ) do 175C piekarnika / z termoobiegiem i pieczemy ok. 8-10 minut.

Ps. wielkim plusem jest równomierne pieczenie w całym piekarniku, dzięki czemu nie musimy odwracać blachy ani przekładać wypieków piekąc równocześnie na dwóch blachach/

Studzimy i dekorujemy!

Koniecznie spróbujcie już dziś!

 

Ps. im więcej kakao – tym pierniczki będę ciemniejsze.

 

Projekt powstał we współpracy z marką AMICA.

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress