RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

20Dziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch!

pobrane

Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku.

Takie połączenie idealnie się komponuje i sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem, a nawet prosi o dokładkę!

Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji!

Koniecznie spróbujcie!

  ravioli-z-ricotta-ravioli-ze-szpinakiem-ravioli-z-szynka-parmenska-pyszne-ravioli-otra-na-slodko-sylwia-ladyga-4xx

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 2 szkl
* jajko – 1 szt
* żółtko – 2 szt
* oliwa – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta

FARSZ:

* szpinak – 500 g
* ricotta – 200 g
* szynka parmeńska – 100 g
* cebula – 1 szt
* czosnek -2 ząbki
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa
* oliwa z oliwek – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut.

FARSZ:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy.

Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ).

Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem bądź specjalnym wykrawaczem wycinamy kształt ravioli.

Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane parmezanem,

Smacznego!

ravioli-z-ricotta-ravioli-ze-szpinakiem-ravioli-z-szynka-parmenska-pyszne-ravioli-otra-na-slodko-sylwia-ladyga-1x

Ps. mnóstwo akcesoriów kuchennych ( wśród nich m.in. wykrawacze do ravioli ) znajdziecie w sklepie Garneczki.pl

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress