KOKOSANKA – ŁATWE, SZYBKIE CIASTO KOKOSOWE

Jak wiecie uwielbiam kokos ( najchętniej to sypałabym go o wszystkiego :D ).

Dziś mam dla Was kolejny przepis na kokosowe ciacho – tym razem bez żadnych kremów, mas i dodatków.

Proste, klasyczne ucierane ciasto kokosowe o bardzo intensywnym smaku.

Od ciasta jogurtowego albo ucieranych szarlotek, które tak lubicie różni je to, że jest bardziej zbite, mniej puszyste, bardziej ciężkie – ale równie pyszne!

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 2 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* wiórki kokosowe – 100 g
* proszek do pieczenia 2 łyżeczki
* mleko 3,2% – 150 ml
* duże jajko – 2 szt
* masło min. 82% – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy jajka, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko – wszystko razem miksujemy,

Dodajemy podprażone wiórki kokosowe, mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 40 minut / 170C

Polewamy roztopioną mleczną czekoladą!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress