JAGODZIANKI – DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ

Ajj nie wiem jak Wy, ale co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego.

Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, tarty, serniki z borówkami, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki!

Dziś właśnie na drożdżówki mam dla Was idealny przepis.

Puszyste ciasto wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką.

Delikatne, słodkie … najlepsze na świecie jagodzianki!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

CIASTO:
* mąka pszenna – 550 g
* świeże drożdże – 30 g
* mleko 3,2% – 250 ml
* masło min. 82% – 100 g
* jajko – 2 szt
* cukier – 4 łyżki

KRUSZONKA:
* mąka krupczatka – 100 g
* cukier puder – 30 g
* miękkie masło – 50 g

DODATKOWO:
* borówki + owoce leśne

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem, odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Następnie w kilku łyżkach rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut,

Po tym czasie pozostałe składniki łączymy w dużej misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy elastyczne, ale raczej luźne ciasto.

Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do wyrośnięcia.

KRUSZONKA:

Do mąki z cukrem dodajemy masło i i zagniatamy kruszonkę.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem.

Zostawiamy chwilę do podrośnięcia, a następnie za pomocą szklanki robimy wgłębienia., w które wkładamy owoce.

Boki smarujemy roztrzepanym żółtkiem a całość obficie posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok. 20-15 minut / 190C.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress