CYTRYNOWE RISOTTO Z KREWETKAMI

Risotto z krewetkami?

Ojj tak!

Genialne połączenie, które sprawia, że ślinianki zaczynają pracować ze zdwojoną siłą!

Dziś własnie na takie risotto mam dla Was przepis, ale robione w niespotykany sposób – a mianowicie w piekarniku!

Smakuje obłędnie!

Jest świetnym pomysłem na elegancki, rodzinny obiad albo kolację dla dwojga.

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* oliwa z oliwek – 2 łyżki
* masło – 2 łyżki
* por – 1 szt
* starta skórka z cytryny – 1 łyżka
* ser SZAFIR Skarby Serowara – ok. 100 g
* ryż arborio – 200 g
* bulion warzywny – ok. 700 ml
* krewetki ( surowe, oczyszczone ) – 12 szt
* sok z cytryny
* świeża natka pietruszki
* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło, podgrzewamy.

Wrzucamy pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz skórkę z cytryny, smażymy ok. 5 minut.

Wsypujmy ryż, zalewamy bulionem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C.

Po 25 minutach wrzucamy krewetki i pieczemy ok. 5 minut.

Wyciągamy, dodajemy starty drobno ser oraz sok z cytryny.

Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Podajemy gorące!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress