MROŻONE SMOOTHIE KAWOWE Z OWOCAMI I INKĄ

Od jakiegoś czasu nie piję zwykłej kawy i to własnie Inka króluje w moim domu – zarówno do śniadania, jak i popołudniowego ciacha.

W tym upale wykorzystuję ją także do przygotowania pysznych deserów, koktajli i smoothie – świetnie się do tego nadaje – jest delikatna, zbożowa, a zarazem smakowo świetnie zastępuje paloną kawę.

Tym razem postawiłam na fioletowe owoce, takie jak aronia, jeżyna, maliny i borówki, które połączyłam z mrożoną kawą Inka i bitą śmietana.

Pazura dodaje tu odrobina chili, która świetnie komponuje się z kawą i owocami.

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* kawa Inka Bio Klasyczna – 2 czubate łyżeczki

* mleko 2% – 300 ml

* kostki lodu

* fioletowe owoce – aronia, jeżyna, borówki, maliny- 1  szkl

* jogurt naturalny – 200 ml

* cukier brązowy – 1 łyżka

* śmietana 36% – ok. 200 ml

* przyprawa chili

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kawę INKA Bio Klasyczna mieszamy z gorącym mlekiem, odstawiamy.

Połowę owoców miksujemy z jogurtem, dosładzamy do smaku.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno.

Do szklanek naprzemiennie wlewamy kawę, dodajemy kruszony lód, bitą śmietanę, owoce w całości i koktajl owocowy.

Dekorujemy bitą śmietaną oraz szczyptą chili i owocami.

Pijemy natychmiast mocno schłodzone!

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką INKA

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress