PIERNIKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY SHAKE Z PALONĄ BEZĄ I DONUTAMI – istny foodporn!

Lepiej weźcie coś do przegryzania zanim zaczniecie przeglądać ten wpis, bo zapowiada się istny foodporn!

Prawdziwe, słodkie szaleństwo!

Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki Kopernik stworzyłam obłędnego shake, który nie tylko wygląda, ale i smakuje jak „milion dolarów”.

http://konkurs.kopernik.com.pl/

Znalezione obrazy dla zapytania kopernik logo

Połączenie mleka kokosowego ze słodkimi bananami i toruńskimi piernikami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Do tego świeżutki drożdżowy donut z czekoladą i palona beza włoska z piernikową kruszonką.

Ślinka cieknie, prawda?!

Musicie to zrobić!

 

SKŁADNIKI:

( 1 słoik )

* pierniczki uszatki Kopernik – 5 szt

* pierniki nadziewane w białej czekoladzie – 3 szt

* duży, miękki banan – 1 szt

* mleko kokosowe – 200 ml

* miód wielokwiatowy – 1 łyżeczka

DO DEKORACJI:

* mleczna czekolada ( roztopiona ) – do oblania ścianek słoiczka

* donut z cukrem – przepis na dole

* beza wloska – przepis na dole

* pierniczki uszatki – do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ścianki słoiczka oblewamy roztopioną mleczną czekoladą, chłodzimy.

Zimne mleko kokosowe miksujemy na gładko z bananem, miodem i pierniczkami, wlewamy do słoiczka ( możemy dodać kruszony lód! ).

Dekorujemy bezą włoską, opalamy palnikiem, dodajemy słodkiego donuta, dokorujemy kruszonką pierniczkową i wypijamy do dna!

BEZA WŁOSKA:

SKŁADNIKI:

* drobny cukier – 150 g
* białko z jaj rozm. M – 2 szt
* woda – 30 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! )

W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru.

Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM!)

Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć.

Jeśli nie zwiększycie obrotów miksera do maksimum beza ie zesztywnieje a zrobi się klejąca i leista.

DONUTY:

SKŁADNIKI:
( ok. 7 szt )
 
* mąka – 150 g
* mleko – 65 ml
* żółtka – 1 szt
* jajko – 1 szt
* cukier – 30 g
* cukier waniliowy – 1 op
* masło – 25 g
* rum – 1 łyżka
* drożdże – 20 g
* olej do smażenia – ok. 500 ml 
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
 
Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce.
 
Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem.
 
Mąkę przesiewamy i  mieszamy z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki.
 
Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się z ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm, szklanką wykrawamy krążki.
 
W każdym krążku wycinamy otwór ( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ), przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
 
Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress