BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI MARCHEWKOWE Z WIŚNIAMI NA GORĄCO ( bez laktozy! )

Jak wiecie naleśniki uwielbiam! ( cholera znów się powtarzam! :D ).

Mówiłam to już chyba z milion razy, ale na prawdę tak jest!

Naleśniki są takim daniem, które mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Chyba nigdy mi się nie znudzą.

Dziś ma dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki marchewkowe, ktore ostatnio totalnie podbiły moje serce!

Świetne zarówno w wersji na słodko, jak i tej bardziej wytrawnej.

Ja przygotowałam je z wiśniami na gorąco, Wy śmiało możecie spróbować swoich ulubionych dodatków.

Koniecznie spróbujcie!

Ps. jeśli chcemy składać naleśniki w koperty albo zwijać koniecznie musimy zrobić to od razu po usmażeniu.

Później naleśniki będą się „łamać”.

SKŁADNIKI:

( ok. 6 szt )

* mąka ryżowa – 140 g
* duże jajko – 1 szt
* mała marchew – 1 szt
* mleko bezlaktozowe – 400 ml
* cukier trzcinowy – 2 łyżki
* sól – 1 szczypta
* olej kokosowy do smażenia

DODATKOWO:

wiśnie + cukier do karmelizowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Marchew, mąkę, jajko, mleko, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję taką samą jak klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ).

Smażymy na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( natłuszczamy delikatnie przed każdym naleśnikiem ).

Podajemy na gorąco ze smażonymi z cukrem wiśniami na gorąco.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Dorota
    11 września 2017 at 13:36

    Czy moge dac make kukurudziana zamiast ryzowej? Jesli tak to ile?

  • Reply
    Agnieszka
    11 września 2017 at 17:54

    Zapomniała Pani o jajku w sposobie przygotowania :)

  • Reply
    L_ida
    19 września 2017 at 16:49

    Marchew rozumiem surową? Czy trzeba ja wczesniej zetrzec?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress