BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Ostatnio bardzo polubiłam się ( baa! pokochałam ) z ciastem drożdżowym!

Kiedyś absolutnie nie chciało „mnie słuchać”, a teraz za każdym razem rośnie pięknie, a po upieczeniu jest niesamowicie delikatne i puszyste!

Dziś przygotowałam pyszne drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym.

Ja wybrałam masło orzechowe piernikowe marki Primavika – obłędne!

Idealne na słodkie śniadanie, przekąskę w pracy albo deser do popołudniowej kawki.

Koniecznie spróbujcie!

Polecam!

 

SKŁADNIKI:

( ok. 12 szt )

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* mielony kardamon – 1 łyżeczka

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

+ masło orzechowe piernikowe Primavika

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy z kardamonem.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę i jeszcze chwilę zagniatamy.

Urywamy po kawałku, rozciągamy na placek, smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon i zaplatamy bułeczkę.

Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy jeszcze chwilę do podrośnięcia.

Pieczemy ok. 8-10 minut / 200C.

Smacznego!

Przepis powstał we współpracy z marką PRIMAVIKA 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress