SERNIK TIRAMISU – najlepszy!

Ze wszystkich ciast świata najbardziej kocham SERNIKI!

A serniki kochają mnie!

Ten popisowy, który był moją przepustką do Masterchefa od teraz ma swojego konkurenta!

Poważnego konkurenta!

Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek jadłam i jakie kiedykolwiek robiłam.

Czekoladowy spód z Amaretto i biszkoptami przykryty niesamowicie delikatną masą serową i „pianką” czekoladową tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Wielbiciele tirmiasu ( i nie tylko! ) będą zachwyceni!

Sernik jest bardo łatwy do zrobienia, a jednym z jego sekretów jest dobrej jakości ser.

Możemy użyć wiejskiego twarogu, który sami zmielimy albo genialnego twarogu Mój Ulubiony marki Wieluń.

Jest gęsty i kremowy – idealny do serników!

Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Polecam!

SKŁADNIKI:

( tortownica 26 cm )

SPÓD:

* czekolada mleczna – 70 g

* kawa rozpuszczalna ( proszek ) –  2 łyżeczki

* Amaretto – 2 łyżki

* masło – 65 g

* cukier drobny – 50 g

* jajko – 1 szt

* mąka pszenna – 40 g

* okrągłe biszkopty – ok. 12-15 szt

+ kawa do nasączenia biszkoptów

MASA SEROWA:

* twaróg Mój Ulubiony Wieluń – 700 g

* mascarpone – 300 g

* cukier – 1,5 szkl

* mąka ziemniaczana – 3 łyżki

* śmietana kremóka 36% – 125 ml

* jajko – 5 szt

* ziarna lub ekstrakt z wanilii – do smaku

* Amaretto – 2 łyżki

„PIANKA CZEKOLADOWA”

* śmietana gęsta 18% – 250 g

* cukier puder – 3-4 łyżki

* kakao – 1 łyżki

* Amaretto – 2 łyżki

* żelatyna – 1 czubata łyżka

* czekolada mleczna – do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

2 łyżeczki kawy mieszamy z Amaretto. Masło ucieramy z cukrem do białości.

Do utartego dodajemy roztpioną czekoladę, Amatetto z kawą, przesianą mąkę oraz jajko – wszystko razem miksujemy.

Wylewamy do tortownicy, układamy ( wtykamy ) biszkopty, pieczemy ok. 8-10 minu w 170C. Calkowicie studzimy, nasączamy biszkopty kawą.

MASA SEROWA:

Składniki powinny być w temperaturze pokojwej.

Do kremówki dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

Twaróg miksujemy z mascarpone, powoli wsypujemy cukier oraz wbjamy po jednym jajku.

Wlewamy likier, dodajemy wanilię oraz śmietanę z mąką – którko ale okładnie miksujemy.

Wylewamy na schłoodzny spód, pieczemy 15 minut w 170C, a następnie ok. 90 minut w120C.

Pod sernik, na spód piekarnikia wkładamy naczynię z wodą!

Studzimy.

„PIANKA”

Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przygotowaną wcześniej żelatynę, dzielimy na 2 części.

Do jednej dodajemy kakao, do drugiej Amaretto.

Obie części wylewamy na ciasto tworząc ozdobne „maziaje”.

Posypujemy tartą czekoladą wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie zajadamy!

Smacznego!

Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji.

Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów.

Jest genialny do serników i naleśników.

Zachwycił mnie swoją strukturą i gęstością!

Od tej pory, to zdecydowanie mój numer jeden wśród twarogów sernikowych!

Wpis powstał we współpracy z marką WIELUŃ.

#twarożekmójulubiony #wielunmojulubiony

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress