KREM GRZYBOWY Z CHRUPIĄCĄ FRANCUSKĄ „GRZANKĄ”

Jak już wielokrotnie Wam pisałam uwielbiam testować nowe produkty wchodzące na rynek.

Ostatnio w moje ręce trafił koncentrat grzybowej marki Krakus.

W małej butelce kryje się cały ogrom smaku, bo powstaje z suszonych grzybów.

Bez zbędnych dodatków!

Taka butelka zawiera koncentrat grzybowy idealny do przygotowania zup i kremów.

Wspaniały pomysł na jesienny rozgrzewający obiad, albo np. zbliżające się wielkimi krokami Święta.

Ja przygotowałam genialny ( ale to genialny ) krem grzybowy z dodatkiem ziemniaków i podałam go z pyszną „grzanką” z ciasta francuskiego.

Całość jest bardzo łatwa i szybka do robienia, a swoim wyglądem i smakiem sprawia, że zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienia!

Koniecznie spróbujcie i Wy!

Zarówno koncentrat, jak i tę pyszną zupę!

Sprawdziłam u siebie i gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

* podgrzybki lub prawdziwki – 300 g

* koncentrat grzybowej Krakus – 1 op

* ziemniaki – 3 szt

* marchew – 1 szt

* cebula – 1 szt

*   lubczyk i natka pietruszki

* słodka śmietanka 30% – ok. 0,5 szkl

* masło – 2 łyżki

* sól, pieprz

DODATKOWO:

* ciasto francuskie

* jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone i osuszone grzyby kroimy na kawałki.

Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, dusimy aż woda odparuje.

Dodajemy startą marchew, przesmażamy.

Do ok. 500 ml wody dodajemy koncentrat grzybowy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy ok. 10-15 minut.

Dodajemy przesmażone grzyby, świeży lubczyk oraz sól do smaku – gotujemy kolejne 10 minut,

Blendujemy, zaprawiamy słodką śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekaną natka pietruszki.

W tym czasie w piekarniku pieczemy „grzanki-listki” z ciasta francuskiego ( ok. 10 minut / 200C ).

Podajemy wszystko bardzo gorące!

Smacznego!

Wpis powstał w wyniku współpracy z marką KRAKUS

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Weronika
    7 grudnia 2017 at 11:07

    Koncentrat grzybowej można wykorzystać nie tylko do zupy ale ja np. robię na nim sosy grzybowe do placków czy makaronu.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 grudnia 2017 at 11:09

      Ajj , ale bym zjadła placki ziemniaczane z takim sosikiem , mniam! :D

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress