CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE

Wiecie co w blogowaniu niesamowicie mnie cieszy?

To, że innych zarażam swoją pasją i tym, co sama kocham robić najbardziej!

Kilka lat temu miłością do pieczenia zaraziłam moją kochaną Mamę ( tak! Bo mama kiedyś nie piekła i nie ubiła piec! ).

Teraz nie może się doczekać jak wyciągnie z piekarnika kolejne pyszne ciacho!

Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło!

Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!

Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie!

Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki.

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

BISZKOPT MAKOWY:

* jajko – 4 szt

* cukier – 3 łyżki

* mąka pszenna – 3 łyżki

* mak – 3 łyżki

* sól – 1 szczypta

* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

BEZA KOKOSOWA:

* duże białka – 3 szt

* cukier – 100 g

* kokos – 200 g

KREM BUDYNIOWY:

* mleko – 450 ml

* budyń śmietankowy – 1 op

* cukier – 2 łyżki

* masło – 200 g

* cukier pduer – 2 łyżki

MASA TRUSKAWKOWA:

* truskawki ( mogą być mrożone ) – ok. 400 g

* cukier – 5 łyżek

* galaretka truskawkowa –  szt

* budyń śmietankowy – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT MAKOWY:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.

Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dokładnie , ale delikatnie mieszamy szpatułką.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 25 minut/180C bez termoobiegu. Studzimy.

BEZA KOKOSOWA:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy, wylewamy na taką samą blachę jak przy biszkopcie makowym.

Pieczemy ok. 20 minut/180C. Studzimy.

KREM BUDYNIOWY:

Odlewamy 0,5 szkl mleka, dodajemy proszek budyniowy,

Resztę mleka gotujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy cały czas mieszając. Studzimy.

Masło ucieramy z cukrem do białości, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń.

MASA TRUSKAWKOWA:

Truskawki kroimy w kosteczkę, zalewamy 0,5 szkl wody, dodajemy cukier, gotujemy ok. 5 minut, aż się rozpadną.

W 0,5 szkl wody rozpuszczamy budyń, wlewamy do truskawek, gotujemy .

Zdejmujemy z ognia , wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt makowy układamy w foremce, przykrywamy połową kremu budyniowego i wylewany masę truskawkową. Chłodzimy minimum 30 minut.

Po tym czasie wykładamy resztę remu budyniowego i przykrywamy bezą kokosową.

Wkładamy do lodówki!

Ps. jeśli uważacie, że wolicie bardziej miękki biszkopt makowy – nasączcie go słodką herbatą.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress