UCIERANE NA MLEKU Z JABŁKAMI W GALARETCE

Jak już wiecie dobrze uwielbiam ciasta ucierane, a to ucierane na mleku jest moim ostatnim numerem 1!

Bo zawsze się udaje i nigdy nie zdarzyło mi się ( ani rodzinie! ) , żeby wyszedł zakalec.

Ciasto robi się błyskawicznie i śmiało można kombinować z ulubionymi dodatkami.

Czy to jabłka, czy porzeczki, truskawki, maliny – zawsze smakuje fenomenalnie i jest niezwykle puszyste!

Koniecznie zróbcie!

 

SKŁADNIKI:

( duża blacha ok.22×28 )

* jajko – 4 szt

* mąka pszenna – 3 szkl

* cukier drobny – 1,5 szkl

* olej –  200 ml ( nie zastępujemy masłem! )

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* letnie mleko – 0,5 szkl

* cukier waniliowy – 2 łyżki

* duże jabłko – 2 szt

* galaretka np. agrestowa – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ucieramy z cukrem do białości.

Wsypujemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.

Wlewamy olej i letnie mleko – cały czas miksujemy.

Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być!

Wylewamy an tortownicę lub blachę.

Jabłka trzemy na grubych oczkach, zasypujemy galaretką, mieszamy.

Masę jabłkową wciskamy delikatnie w ciasto w kilkucentymetrowych odstępach ( łyżeczka koło łyżeczki )

Pieczemy z termoobiegiem w 180C do suchego patyczka ( ok.45-50 minut )

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Basia
    9 stycznia 2018 at 22:58

    Język mi normalnie mi uciekł…Pychota :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress