PIKANTNE BUŁECZKI Z ROSTBEFEM, GRILLOWANYM CAMEMBERTEM, KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I CHIMICHURRI

Jak wiecie mięso jadam niezwykle rzadko.

Decydując sie na nie wybieram to najlepsze  przygotowuję w sposób, który jest później prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Tak było i tym razem!

Najlepszej jakości rostbef sezonowany podałam z chrupiącymi, domowymi bułkami z czarnuszką, sosem chimichuri, grillowanym serem camembert i świeżymi warzywami.

Świetnym dodatkiem okazał się orzeźwiający majonez z dodatkiem limonki i odrobiny chrzanu.

Połączenie tych składników stworzyło całość, której nikt się nie oparł!

A Wy, jaki macie sposob na wołowinę?

Polecam!

SKŁADNIKI:

DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ:

( 5 szt )

* mąka pszenna – 325 g

* letnia woda – 100 ml

* mleko – 75 ml

* śwież drożdże – 15 g

* jajko – 1 szt

* cukier – 1 lyżeczka

* sól – 1 łyżeczka

* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 1 łyżka

* chili, czarnuszka, kurkuma

+ jajko do posmarowania

SOS CHIMICHURRI:

* natka pietruszki – 1 pęczek

* oregano świeże – 1 garstka

* czosnek – 2 ząbki

* zielona papryczka chili – 1 szt

* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 1/3 szkl

* sok z cytryny – 2 łyżki

* sól, pieprz

MIĘSO:

* rostbef sezonowany najlepszej jakości – 300 g

* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 4-5 łyżek

* musztarda Dijon  – 2 łyżki

* świeży czosnek – 2 ząbki

* świeży rozmaryn

* sól, pieprz

DODATKOWO:

* ser camembert

* sałata karbowana + roszponka

* czerwona cebula + szczypta cukru

* pomidory koktajlowe

* domowy majonez z dodatkiem świeżego tartego chrzanu i skórki z limonki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ:

Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 minut.

Resztę mąki przesiewamy z solą, odrobiną chili i kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, olej oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ).

Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20minut /200C.

SOS CHIMUCHURRI:

Wszystkie składniki blendujemy na „pastę”, doprawiamy do smaku.

MIĘSO:

Mięso czyścimy, oprószamy solą, pieprzem.

Dodajemy posiekamy czosnek oraz rozmaryn, smarujemy musztardą Dijon. Odstawiamy na ok. 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy rostbef z każdej strony.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso aż osiągnie 56C w środku.

Odstawiamy. Po tym czasie kroimy w cieniutkie plasterki.

CAŁOŚĆ:

Przekrojone bułeczki smarujemy chimichurri, układamy przesmażoną z odrobiną cukru czerwoną cebulą, sałatę, grillowany plaster sera camembert oraz mięso.

Dodajemy podsmażone pomidorki oraz majonez limonkowo-chrzanowy.

Smakują genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno!

Polecam!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress