NAJLEPSZE NA ŚWIECIE CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI – BEZ JAJEK / WEGAŃSKIE

Wy nawet nie zdajecie sobie sprawy, jak bardzo się cieszę, kiedy korzystacie z moich przepisów, komentujecie i przysyłacie zdjęcia.

Tak było i w przypadku tego ciasta.

Pokazałam je krok po kroku na moim Instagramie ( a’propos: warto go obserwować, bo bardzo często pokazuję tam ciacha,, których nie ma tutaj ) i jeszcze w ten sam dzień otrzymałam od Was kilka zdjęć Waszych gotowych wypieków.

Każde opatrzone tym samym komentarzem: pycha!

I zdecydowanie się  z tym zgadzam!

To ciasto czekoladowe jest genialne!

Niesamowicie delikatne, puszyste, a zarazem bardzo wilgotne ( nie aż tak jak brownie, ale idące w tym kierunku ) – obłędne!

Co Ważne – nie zawiera jajek, dlatego jest idealnym pomysłem dla  wegan i osób z nietolerancjami.

Ja dodałam do niego truskawki, na które mamy sezon, Wy możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami.

Ps,  to ciacho zdecydowanie ląduje w 10 moich ulubionych wypieków!

Spróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI:

( blacha 20 x24 )

( wszystkie składniki, tak jak w przypadku ciasta jogurtowego odmierzamy w kubeczku – może to być kubek po jogurcie, śmietanie lub ulubiony kubek do kawy ).

* mąka pszenna – 1,5 kubka

* cukier – 3/4 kubka

* cukier waniliowy – 1 łyżką

* kakao – 3 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* olej roślinny – 1/3 kubka

* ocet winny, balsamiczny, jabłkowy lub sok z cytryny – 1 łyżka

* zimna woda – 1 kubek

* sól- 1 szczypta

+ owoce – truskawki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Suche składniki przesiewamy, dodajemy mokre, mieszamy rózgą ( krótko, tylko do połączenia ).

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem, układamy owoce.

Pieczemy ok. 30-35 minut/180C z termoobiegiem.

Smacznego!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ania
    5 czerwca 2018 at 21:01

    super!

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress