CIASTO CYTRYNOWE Z PIANKĄ I BORÓWKAMI – BEZ PIECZENIA

Dziś zapraszam Was na jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie ostatnio robiłam!

Serio!

Z ręką na sercu!

Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem, puszystą pianką i owocami jest idealnym pomysłem na lato!

Jeśli chcecie zamienić borówki na inne owoce – możecie śmiało!

Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona!

Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem!

Polecam!

SKŁADNIKI:

( 24 x 28 )

SPÓD:

* okrągłe biszkopty – 1 op

KREM CYTRYNOWY:

* sok z cytryny – 150 ml + skórka

* cukier – 180 g

* budyń śmietankowy bez cukru – 2 op

* woda – 500 ml

* żółtko – 3 szt

* masło – 200 g

PIANKA:

* śmietana 36% – 400 ml

* galaretka cytrynowa

* cukier puder – 1 łyżka

* wanilia – 1 laska

DODATKOWO:

* galaretka krystaliczna – 2 szt

* borówki

* woda + cukier + cytryna – do nasączania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KREM CYTRYNOWY:

Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny, gotujemy.

Do reszty wody dodajemy żółtka, 2 budynie, mieszamy.

 Budynie wlewamy na gotującą wodę i cały czas mieszając gotujemy gęsty kremowy budyń.

Odstawiamy do wystudzenia.

Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło na kremową masę, dodajemy łyżka po łyżce budyń.

W trakcie studzenia budyniu galaretkę cytrynową zalewamy 200 ml wrzątku, a galaretki krystaliczne zalewamy 750 ml wrzątku.

Odstawiamy.

SPÓD:

Na blachę wyciągamy biszkopty, nasączamy.

Zalewamy krem budyniowym, wyrównujemy, wstawimy do lodówki.

PIANKA:

Śmietanę ubijamy na puch z cukrem pudrem i wanilią, a następnie nie przerywając ubijania wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową.

Wylewamy na krem budyniowy, wygładzamy, posypujemy borówkami, wstawiamy do lodówki.

Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Chłodzimy.

Smacznego!

.

INNE LETNIE CIASTA BEZ PIECZENIA

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress