ROZMARYNOWE FOCACCIE Z PIECZONĄ ŚLIWKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEREM

Już wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania.

Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez spokojnego śniadania, leniwie, z kubkiem ulubionej kawy.

Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później!

I tak zrobiłam i tym razem!

 

Przygotowałam przepyszne drożdżowe focaccie z dodatkiem pysznego, królewskiego sera, czerwonej cebulki i śliwek, które już kuszą nas na targach.

Całość niespotykana, ale fenomenalna!

Inspiracją do ich stworzenia był jeden z moich ulubionych serów – Królewski marki SIERPC.

Występuje on w kilku wersjach – możecie kupić gotowy w plastrach, w kawałku lub cięty z bloku „na wagę”.

Świetnie smakuje, jest delikatny elastyczny, bogaty w smaku i świetnie się również topi.

Sprawdza się idealnie jako dodatek do pysznych, sycących sandwichy, aromatycznych makaronowych zapiekanek czy też inspirowanej Francją zupy serowej.

Będzie również świetnym pomysłem jako składnik koreczków na imprezowy stół!

Ja jednak stawiam na wypieki!

Było pysznie!

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

* maka pszenna – 230 g

* drożdże świeże – 20 g

* masło min. 82% – 50 g

* mleko – 125 ml

* cukier – 10 g

* jajko – 1 szt

* sól – 1 łyżeczka

* Ser Królewski Sierpc – 400 g

* czerwona cebula – 3 szt

* śliwki – ok. 250 g

* sól, pieprz, czaruszka

* masło

* jajko do posmarowania + czarnuszka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

FARSZ:

Rozgrzewamy masło, przesmażamy pokrojoną w piórka cebulkę.

Ser trzemy na grubych oczkach.

Śliwki kroimy na ćwiartki.

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy z solą, do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąką stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku, formujemy małe bułeczki, spłaszczamy formując okrągłe focaccie.

Dodajemy świeży rozmaryn, czerwoną cebulkę, śliwki oraz tarty ser.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Po ok. 10 minutach wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress