MINI HOT-DOGI Z GRILLOWANYM SEREM HALLOUMI I SALSĄ WARZYWNĄ

Sezon grillowy wciąż trwa, więc z przyjemnością z niego korzystam – zwłaszcza w weekendy!

Cała rodzinką albo ze znajomymi zasiadamy w ogrodzie, by przy dobrym jedzeniu poplotkować i odpocząć na maksa, a zarazem naładować baterie na cały nowy tydzień.

U wujka zwykle mięcha – soczysta karkówka, steki i kiełbasy.

U mnie bardziej lekka i zdrowa wersja dań, ale nie znaczy, że mniej smaczna!

Karkówka i kiełbacha też się oczywiście znajdzie, ale staram się kombinować i urozmaicać te grillowe dania wymyślając coraz to nowsze potrawy.

Ostatnio zrobiłam genialne mini hot-dogi.

 

Ale nie takie klasyczne z mięsem, serem i warzywami, ale w wersji wegetariańskiej!

Z najlepszych składników!

inspirowane moją ukochaną Grecją, którą mam nadzieję i w tym roku uda mi się kolejny raz zwiedzić!

Z obłędnym sosem jogurtowo-koperkowym z czosnkiem, salsą ogórkowo-pomidorową i grillowanym serem halloumi.

Świeże pomidory z własnego ogródka, grillowana cebulka, ukochana roszponka i przepyszne, słodkie, chrupiące korniszony Krakus – całość obłędna!

Danie tak posmakowało, że każdy zażyczył sobie dokładkę!

Spróbujcie!

Ps. Danie można przyrządzić również w piekarniku grillowym!

Polecam!

SKŁADNIKI:

HOT DOGI:

* świeże bułki ( np. z ziarnami ) – 6 szt

* ser halloumi – 250 g

* ogórki korniszony Klasyczne Krakus ( moje ulubione! ) – 1 słoik

* świeże pomidory – 4 szt

* czerwona i biała cebula – p 1 szt

* jogurt naturalny grecki –  200 g

* czosnek – 2-3 ząbki

* świeży koperek

* sól, pieprz, estragon

* oliwa z oliwek

DODATKOWO:

* ser feta

* owoc granatu

* sałata roszponka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ser halloumi delikatnie posypujemy estragonem i skrapiamy oliwą.

Białą cebulę kroimy w krążki. Wszystko grillujemy na zloto.

SALSA DO HOT DOGÓW:

Pomidory, ogórki i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem, dodajemy odrobinę oliwy i pieprzu.

Jogurt grecki mieszamy z posiekanym czosnkiem i koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bułki przecinamy na pół, grillujemy.

D gorących bułek wkładamy porcję roszponki, salsę warzywną i gorący ser halloumi.

Do tego sos jogurtowy i gotowe!

Można zajadać!

Pycha!

Ps. dla chętnych był jeszcze dodatek sera feta i świeży owoc granatu!

Świetne dodatki do hot doga!

Wpis powstał we współpracy z marką

KRAKUS

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress