JESIENNA INKA O SMAKU SZARLOTKI

Z czym kojarzy Wam się jesień?

Z ulubioną szarlotką babci?

Kubkiem gorącego kakao pitego pod kocem?

Wieczorem spędzonym z książką?

A może złotymi liśćmi, które zasypały cały park?

Tak, lubię tę naszą złotą jesień.

Co prawda wszyscy wiedzą, że jestem ogromnym zmarzluchem i najchętniej okres jesienno-zimowy spędziłabym w ciepłych krajach jak bociany, ale potrafię się cieszyć tą naszą polską jesienią ( zwłaszcza, że już niedługo ma urodziny ;) ).

Dziś razem z moją ulubioną kawą INKA przygotowałam dla Was przepis na pyszną, jesienną kawę o smaku szarlotki z cynamonem.

Jest świetnym pomysłem na deser!

Smakuje rewelacyjnie i pachnie jak ulubiona szarlotka prosto z pieca.

Koniecznie spróbujcie!

Gwarantuję, że to będzie jedna z Waszych ulubionych wersji Inki.

SKŁADNIKI:

* kawa INKA Z MAGNEZEM – 2 łyżeczki

* śmietana 30% – ok. 200 ml

* jabłko ( u mnie antonówka ) – 1 szt

* cynamon – do smaku

* brązowy cukier – do smaku

* miód – 1 łyżka

* orzechy włoskie – 1 garść

* kardamon – nie obowiązkowo, ale nadaje fajny smak!

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jabłko kroimy w kosteczkę, przesmażamy z miodem i odrobiną brązowego cukru na patelni, dodajemy cynamon.

Orzechy prażymy, siekamy.

Inkę zalewamy ok. 125 ml wrzątku.

Do szklanki wkładamy część jabłek oraz orzechy ( resztę zostawiamy na wierzch ).

Dodajemy 3/4 ubitej śmietany 30%.

Zalewamy kawą.

Dodajemy resztę śmietany, jabłka, orzechy i szczyptę cynamonu.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress